Της Betsey Piette για το Workers World
Με τον φόρο αίματος των ΗΠΑ από το COVID-19 να αναμένεται να ξεπεράσει τους 200.000 μέχρι τα τέλη Αυγούστου, τα διοικητικά όργανα στις πόλεις και τις πολιτείες των ΗΠΑ παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ζητούν επιστημονική και ιατρική συνεργασία ΗΠΑ-Κούβας ενάντια στην πανδημία.
Στις 21 Ιουλίου, το Συμβούλιο Εποπτών του Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Κούβα κατά του COVID-19, λέγοντας ότι αυτό θα “σώσει ζωές.” Η υπεύθυνη για την επίλυση του προβλήματος Hlar Ronen επεσήμανε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία της Κούβας έχει αναπτύξει φάρμακα τα οποία θα πρέπει να διατίθενται στις ΗΠΑ: “Ο περιορισμός της συνεργασίας με την Κούβα δεν έχει νόημα.”
Παρόμοια ψηφίσματα έχουν εγκριθεί ή υποβληθεί σε αρκετές πόλεις της Καλιφόρνια και σε πολιτειακά νομοθετήματα της Μασαχουσέτης και της Μινεσότα.
Στις 7 Αυγούστου, οι γερουσιαστές και εκπρόσωποι της πολιτείας της Μινεσότα έστειλαν επιστολή στον κυβερνήτη Τιμ Βαλζ, μαζί με ένα ψήφισμα της γερουσίας και νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου που συνηγορούσε υπέρ της προσέγγισης με τη Κούβα. Η επιστολή επεσήμανε ότι “είναι το μέρος όπου σκοτώθηκε ο George Floyd, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους έγχρωμους και αυτόχθονες πληθυσμούς μας να δείξουμε τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες διαφορές στον αντίκτυπο της πανδημίας στους πληθυσμούς τους. Η πρότασή μας μπορεί να προσφέρει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για να το κάνουμε αυτό αναγνωρίζοντας και μαθαίνοντας από μια χώρα της οποίας οι ιατρικές ταξιαρχίες και η προσέγγιση έχουν προσφέρει βοήθεια στους φτωχότερους και πιο μειονεκτούντες ανθρώπους του κόσμου.” (Cubatalk.cu, Αυγ. 12)
Ο Σεν Σάντι Πάπας σημείωσε, από τις 6 Ιουλίου, ότι η Κούβα είχε συνολικά μόνο 2.380 κρούσματα και 86 θανάτους. Εκείνη την εποχή, οι κατά κεφαλήν θάνατοι των ΗΠΑ ήταν 53 φορές μεγαλύτεροι από τους θανάτους της Κούβας. Από τις 16 Αυγούστου, οι θάνατοι στις ΗΠΑ είναι πάνω από 80 φορές μεγαλύτεροι.
Ο Πάππας, ο οποίος έχει πάει τρεις αντιπροσωπείες στην Κούβα, αναγνώρισε ότι η μακρά ιστορία του έθνους να παρέχει ιατρική βοήθεια σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια επιδημιών όπως ο Έμπολα, η γρίπη των χοίρων και ο δάγκειος.
Μέχρι τον Μάιο, πάνω από 50 χώρες έχουν ζητήσει και λάβει βοήθεια από την Κούβα για την καταπολέμηση του ιού, και πάνω από 80 χώρες έχουν ζητήσει φαρμακευτικά προϊόντα από την Κούβα, συμπεριλαμβανομένης της ιντερφερόνης, που έχει αποδειχθεί ότι μετριάζει επιτυχώς τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Η Κούβα έχει στείλει περισσότερους από 2.000 γιατρούς και νοσηλευτές σε 23 χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής από την έναρξη της πανδημίας. (The Nation, 22 Μαΐου)
Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να άρει τον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και να επιτρέψει την πώληση ή δοκιμή ιντερφερόνης ή άλλων Κουβανέζικων φαρμάκων στις ΗΠΑ. Το 2005, η Κούβα προσφέρθηκε να στείλει 1.600 γιατρούς, νοσοκομεία πεδίου και 83 τόνους ιατρικών προμηθειών στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους απέρριψε τη βοήθεια. Μετά τον τυφώνα Maria το 2017, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε την προσφορά της Κούβας να στείλει γιατρούς και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πουέρτο Ρίκο.
Τον Απρίλιο, η Josefina Vidal, πρέσβειρα της Κούβας στον Καναδά, δήλωσε: “Εάν η τρέχουσα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει το COVID-19, η Κούβα θα την παράσχει. Η Κούβα υποστηρίζει ότι η αλληλεγγύη, η ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των χωρών και η συνεργασία μεταξύ όλων, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η πανδημία” (The Progressive, 30 Απριλίου).
ΣΠΑΜΕ ΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟY FB To Prensa Rebelde θα αναδημοσιεύσει τις σχετικές αναρτήσεις του μπλοκαρισμένου ιστότοπου Guernica.eu |