Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Οι πολιτικοί κρατούμενοι Mapuche ξεκινούν και απεργία δίψας στη Χιλή

 Πηγή: www.telesurtv.net

Τα μέλη των αυτόχθονων κοινοτήτων στις φυλακές Λέμπου, Αγκόλ και οι κρατούμενοι στις φυλακές Τεμούκο απαιτούν διαπραγματεύσεις για τις συνθήκες κράτησης των αυτοχθόνων στις φυλακές. 

Συνολικά 11 μέλη της κοινότητας στη φυλακή του Λέμπου στη Χιλή, ξεκίνησαν μια απεργία πείνας και δίψας, αφού συμπλήρωσαν δύο μήνες απεργίας πείνας και ενώθηκαν έτσι, με τους πολιτικούς κρατούμενους στη φυλακή του Αγκόλ. 

Η εκπρόσωπος των μελών της κοινότητας και των οικογενειών τους, Αούκα Κάστρο, δήλωσε ότι “οι 11 πολιτικοί κρατούμενοι στη φυλακή Λέμπου έλαβαν την απόφαση μπροστά στη νέα κατάσταση και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία πείνας – δίψας, όπως ακριβώς και στη φυλακή του Αγκόλ“

Πρόσθεσε επίσης ότι αποφάσισαν να λάβουν αυτήν την δυναμική απόφαση λόγω της μη απάντησης από τον υπουργό Δικαιοσύνη Ερμάν Λαράιν, στα αιτήματα που διατυπώθηκαν από την φυλακή Αγκόλ, στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν.

 Η Κάστρο επεσήμανε ότι οι κρατούμενοι έχουν , μεταξύ άλλων, "ισχυρούς πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και πολλές ζαλάδες. Ανησυχούμε πάρα πολύ για την απόφαση της απεργίας δίψας, γιατί αναλαμβανόμαστε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει τρεις ή τέσσερις ημέρες χωρίς τη λήψη υγρών, επιπλέον και ότι είναι ήδη επιβαρημένοι από τις ημέρες της απεργίας πείνας, που έχει προηγηθεί. λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά οι ημέρες της νηστείας φέρουν ".

Οι πολιτικοί κρατούμενοι  Μαπούσε  απαιτούν από την Κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα να εφαρμόσει τη Σύμβαση 169 της OIT , η οποία θεσπίζει κανόνες για τη μεταχείριση των αυτοχθόνων λαών στη φυλακή και τη νομική  κατάσταση των 26 μελών της κοινότητας που βρίσκονται ακόμη σε απεργία πείνας.

Οι Μαπούτσε επαναβεβαίωσαν  την ανάγκη "να καθίσουν να μιλήσουν μαζί μας και να επιδιώξουμε μια πολιτική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση,  κάτι το οποίο έχουμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό.  Υπενθυμίζουμε ότι δεν ζητάμε τίποτα καινούργιο υπέρ μας, , η Σύμβαση 169 της OIT έχει επικυρωθεί  από τη Χιλή εδώ και περίπου 11 χρόνια ".