Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ο Μαδούρο χλευάζει τους ισχυρισμούς της Κολομβίας, λέγοντας πως η αγορά ιρανικών πυραύλων θα ήταν καλή ιδέα

Πηγή: * 
Του Emad Al-Marshahi για το Uprising Today

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο δήλωσε το Σάββατο ότι η εξέταση της αγοράς πυραύλων από το Ιράν θα ήταν “καλή ιδέα”, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο μέχρι στιγμής. 


Αυτό συμβαίνει μια μέρα μετά την δήλωση του Προέδρου της Κολομβίας ότι η Βενεζουέλα εξετάζει ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Καράκας και Τεχεράνης γίνονται ισχυρότερες.


Το Ιράν προμήθευσε τη Βενεζουέλα με βενζίνη το Μάη για να αμβλύνει τη σοβαρή έλλειψη καυσίμων, εγείροντας ανησυχίες στην Ουάσινγκτον, καθώς οι δυο χώρες διεύρυναν τις εμπορικές σχέσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να υπονομεύσουν τα σκληρά προγράμματα κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον τους.

“Δεν το είχα σκεφτεί, δεν το είχαμε σκεφτεί”, δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας εντολή στον υπουργό Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρινο να δώσει συνέχεια στην ιδέα.

“Παντρινο, τι καλή ιδέα θα ήταν να μιλήσουμε με το Ιράν για να δούμε τι πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς έχουν, και να ελέγξουμε εάν είναι εφικτό, δεδομένων των μεγάλων σχέσεων που έχουμε με το Ιράν”.

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Μαδούρο προσπαθεί να αγοράσει ιρανικούς πυραύλους. Ο ύποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ πρόεδρος της Κολομβίας κατηγόρησε επίσης τη Βενεζουέλα για παράδοση όπλων που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε ένοπλες ομάδες στην Κολομβία.

Οι αγορές όπλων φαίνεται σχετικά απίθανο να βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο εργασιών της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση της οποίας αγωνίζεται οικονομικά λόγω των αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν βαριές οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο αμερικανικού σχεδίου για να αναγκάσουν τη χώρα να υποταχθεί στα αμερικανικά συμφέροντα.