Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Ονδούρα: H "Δικαιοσύνη" βγάζει λάδι τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας της Μπέρτα Κάσερες


Το Πολιτικό Συμβούλιο των Λαϊκών και Αυτόχθονων Οργανώσεων της Ονδούρας (COPINH), προειδοποιεί την εθνική και διεθνή κοινότητα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο (CSJ) συνωμοτεί, έτσι ώστε ο Ρομπέρτο Ντάβιντ Καστίγιο, που έχει ταυτοποιηθεί ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της Μπέρτα Κάσερες , να πετύχει την αποφυλάκισή του.


Απόδειξη του παραπάνω είναι ότι,  εδώ και πάνω από ένα χρόνο η προανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ απομένουν λίγες ημέρες για να ολοκληρωθεί το ανώτερο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα προφυλάκισης , ενώ αντικαταστάθηκε η δικαστής Λισέτ Ροσάριο Βαγεσίγιο, που ηγήθηκε όλης της διαδικασίας από την αρχή της δίκης .


Τεγκουσιγκάλπα -  Η οικογένεια της δολοφονημένης ακτιβίστριας για το περιβάλλον, Μπέρτα Κάσερες, που δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2016 αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση της ιθαγενικής κληρονομιάς, μαζί με τη νομική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο Λαϊκών και Αυτόχθονων Οργανώσεων της Ονδούρας (COPINH), ενημερώνουν την εθνική  και διεθνή κοινή γνώμη  ότι το Ανώτατο Δικαστήριο (CSJ) εξ υφαίνει συνωμοσία για την αποφυλάκιση του Ρομπέρτο Ντάβιντ Καστίγιο, ενός από τους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς   της δολοφονίας της παγκοσμίου φήμης ακτιβίστριας. 

Το οικογενειακό περιβάλλον της Μπέρτα Κάσερες αμφισβητεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (CSJ)  να αντικαταστήσει την δικαστή Λισέτ Ροσάριο Βαγεσίγιο Μπανέγας,  χαρακτηρίζοντάς το, ως "γεγονός που εγείρει έντονες ανησυχίες σχετικά με την πρόθεση συνέχισης της ατιμωρησίας για τους  ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας, την οικογένεια Ατάλα Σαμπλά”.

"Οι ενέργειες της δικαστή Βαλισσίγιο έχουν στηρίξει και διευκολύνει την τακτική κωλισιεργείας  της υπεράσπισης του  Ντάβιντ Καστίγιο , όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ έχει περάσει  ένας χρόνος και τέσσερις μήνες, δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία και επιπλέον, είμαστε λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση των 2,5 ετών της προφυλάκισης, χωρίς να έχει  φτάσει η υπόθεση σε δημόσια δίκη".

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες,  η  διαδικασία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα υπέστη αδικαιολόγητη καθυστέρηση με ευθύνη του δικαστικού σώματος. "Όλη η καθυστέρηση προωθήθηκε κακόπιστα από την υπεράσπιση του Νταβίντ Καστίγιο, τους δικηγόρους, Σάντσες Καντιγιάνο και Ρίτσα Αντούνες και δημιούργησε προϋποθέσεις χειραγώγησης, για την ατιμωρησία, των Ντανιέλ Ατάλα Μιντένσε, Χοσέ Ατάλα Ζαμπλα, Γιάκομο Ατάλα Σαμπλα και Πέδρο Ζαπλά".

"Στην  ανακριτική δικαστική  διαδικασία βρέθηκαν όλα τα στοιχεία. Συνομιλίες, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες, τοποθεσειες GPS, μεταξύ άλλων, που καταδεικνύουν σαφώς το ρόλο του Ντάβιντ Καστίγιο στο συντονισμό των εκτελεστών που δολοφόνησαν την Μπέρτα Κάσερες, καθώς και ποιοι  πήραν την απόφαση στην οικογένεια  Ατάλα Ζάμπλα. Οι αποδείξεις  είναι ξεκάθαρες και αδιαφιλονίκητες", επισημαίνουν οι συγγενείς της Μπέρτα.

Επιδίωξη της υπεράσπισης του Ντάβιντ Καστίγιο, είναι να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη με ακροατήριο και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει τη  δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών.   Επιπλέον, επικρίνουν το δικαστικό σύστημα ότι: "Η αλλαγή δικαστή παραβιάζει την αρχή  αμεσότητας της δικαστικής διαδικασίας και την υποβάλλει σε μορφές χειραγώγησης και διαδικαστικά τερτίπια ".

"Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν την εγκληματική διασύνδεση αποτέλεσαν αντικείμενο χειραγώγησης από την υπεράσπιση και εγείρουν την απόλυτη ανησυχία σε σχέση με τη διαδικασία και τη συνέχιση της ατιμωρησίας"

"Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε δίκη και τιμωρία για τους δολοφόνους  της Μπέρτα μας, των συνεργών τους και του κομματιού αυτού που πλουτίζει σήμερα κλέβοντας την υγεία και τη ζωή αυτού του λαού",  δηλώνει η οικογένεια της Μπέρτα και ο COPINH.