Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Μεγάλη διαδήλωση κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στην Ουάσινγκτον

 Πηγή: Telesurtv.net

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αυτήν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, για να απαιτήσουν μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, κατά του συστημικού ρατσισμού και της κακομεταχείρισης της αστυνομίας, στην 57η επέτειο της ομιλίας «Έχω ένα όνειρο» (I have a dream), που εκφωνήθηκε από τον αιδεσιμότατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Κάτω από το σύνθημα «Πάρτε το γόνατο από το λαιμό», η διαμαρτυρία ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη, και όπως η πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον το 1963, ξεκίνησε με μια σειρά ομιλιών και κατέληξε σε προσκύνημα στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρκετοί από τους ομιλητές ξεκίνησαν με συνθήματα «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη! Δεν υπάρχει ειρήνη!», ενώ το πλήθος επαναλάμβανε τις φράσεις «Η μαύρες ζωές έχουν σημασία» (Black lives matter) και «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε».

Από την πλευρά του, ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινοτικός ακτιβιστής, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο Τρίτος, διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα του οποίου ο πατέρας του ηγήθηκε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 δεν έχει τελειώσει.

«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο δύσκολο αλλά σταθερό ταξίδι των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Κινγκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη, αποστρατικοποίηση της αστυνομίας, κατάργηση της μαζικής φυλάκισης και δηλώνοντας αποφασιστικά και συνεχώς όσο μπορούμε ότι οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Η ακτιβίστρια για τον έλεγχο των όπλων Αλάγια Ίστμοντ, αναφέρθηκε στη βία των πυροβόλων όπλων, καταγγέλλοντας ότι «η αστυνομική βία είναι ένοπλη βία».

Επιπλέον, ανέφερε ότι αυτή είναι «η κύρια αιτία θανάτου για τους μαύρους νέους. Απαιτούμε να ζούμε ειρηνικά. Απαιτούμε να ζούμε σε χώρους όπου το καλύτερο της μαύρης κουλτούρας μπορεί να προκόψει».