Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Ο ηθοποιός Danny Glover για την αλληλεγγύη και τον κουβανικό διεθνισμό

Πηγή: Cubasi.cu

Η αλληλεγγύη που οικοδομήθηκε από τον κουβανικό διεθνισμό είναι ο τύπος έκφρασης που χρειάζονται παντού οι κοινότητες τόνισε ο διάσημος ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής Danny Glover μιλώντας για την ιατρική συνεργασία της Κούβας σε άλλα έθνη. 

Σε μια τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από δίκτυα αλληλεγγύης με την Κούβα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ο καλλιτέχνης σημείωσε ότι η απάντηση που έδωσε το έθνος της Καραϊβικής στην πανδημία Covid-19, με την αποστολή ιατρικών μπριγάδων σε πάνω από είκοσι χώρες, ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια, όπως δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας. 


Ο Glover αναφέρθηκε σχετικά με την Εκστρατεία Αλφαβητισμού που ξεκίνησε μετά τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης το 1959 και την ανάπτυξη άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που επέτρεψαν να αρχίσει να εκπαιδεύει τους ανθρώπινους πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη του συστήματος δημόσιας υγείας του νησιού. 

Ο ερμηνευτής των ταινιών όπως το The Color Purple και το Lethal Weapon δήλωσε ακόμη ότι η χώρα της Καραϊβικής έχει επίσης αφιερώσει τις προσπάθειές της στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας από άλλα έθνη, και συγκεκριμένα ανέφερε το έργο της Ιατρικής Σχολής της Λατινικής Αμερικής, με έδρα την Αβάνα.

Υπενθύμισε την παρουσία του πέρυσι σε μία αποφοίτηση από αυτό το κέντρο υψηλών σπουδών, από τον οποίο έχουν αποφοιτήσει σχεδόν 30.000 νέοι από περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πάνω από 200 Βορειοαμερικάνών Αμ, οι οποίοι "είναι περήφανοι που έμαθαν στην Κούβα και μεταφέρουν τα μαθήματα που έλαβαν στις κοινότητές τους », επεσήμανε. 

Ο εξέχων ηθοποιός είναι μια από τις προσωπικότητες που υποστηρίζει μια παγκόσμια εκστρατεία για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε επαγγελματίες υγείας της Κούβας που απαρτίζουν το Διεθνές Σώμα Ιατρών Ειδικευμένων σε Καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρές Επιδημίες Henry Reeve.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Glover σημείωσε ότι όλες οι επιτυχίες του  κουβανικού συστήματος  υγείας και η διεθνής αλληλεγγύη του  κατέστησαν  δυνατές χάρη στην ύπαρξη μιας μεγάλης πολιτικής βούλησης.

Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε από τον πρέσβη της Κούβας στις Ηνωμένες Πολιτείες, José Ramón Cabañas, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Κούβα θεωρεί την υγεία ένα ανθρώπινο δικαίωμα, όχι ένα εμπόρευμα που μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρέχει αυτήν την υπηρεσία υγείας. Δωρεάν.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, αυτό εκφράζεται επίσης στην κουβανική ιατρική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, η οποία βασίζεται στις ιστορικές αρχές του νησιού. "Είμαστε λαός  που δίνουμε  και θα συνεχίσουμε να δίνουμε υγεία", είπε.

Ο Cabañas αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πρόκληση που θέτει ο αποκλεισμός που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κούβας, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τους λαούς του έθνους των Αντιλλών, αλλά και τους Βορειοαμερικανούς, και τόνισε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών αν δεν υπήρχε αυτό  το εμπόδιο.

Και οι δύο συνομιλητές  επεσήμαναν  τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος εάν τα έθνη συνεργαστούν και ο Glover  τόνισε τη σημασία να οικοδομήσουν οι ίδιοι οι πολίτες   τη διεθνή αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της ανθρωπότητας.