Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Κολομβία. Το δικαστήριο διατάζει τον Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη χώρα


Το Διοικητικό Δικαστήριο της  Κουντιναμάρκα  διέταξε τον Πρόεδρο της Κολομβίας,  Ιβάν Ντούκε, να αναστείλει εντός 48 ωρών τις επιχειρήσεις του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην εθνική επικράτεια.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ανταποκρίνεται σε  προσφυγή που εστάλη από είκοσι γερουσιαστές, με επικεφαλής τον Ιβάν Σέπεδα, από τον Εναλλακτικό Δημοκρατικό Πόλο.

Το Δικαστήριο διατάσσει τον πρόεδρο, εντός 48 ωρών από την κοινοποίηση αυτής της απόφασης, να αποστείλει στη Γερουσία όλες τις πληροφορίες και  τα υλικά που σχετίζονται με την  την άφιξη και παραμονή στη χώρα της Ταξιαρχίας Βοήθειας  του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης, διατάσσει τον κυβερνήτη να αναστείλει τα νομικά αποτελέσματα της άδειας για οποιαδήποτε δραστηριότητα αυτής της στρατιωτικής ταξιαρχίας στην εθνική επικράτεια, ενώ η Γερουσία αναλαμβάνει τον αποκλειστικό ρόλο του πολιτικού ελέγχου που μπορεί να ασκεί ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η απόφαση απορρίπτει οποιαδήποτε αξίωση για το εν λόγω αίτημα και διευκρινίζει ότι η ποινή μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εντός τριών ημερών από την κοινοποίησή της.

Στις 12 Ιουνίου, μια ομάδα 25 γερουσιαστών κατέθεσε την προσφυγή (…)

Σύμφωνα με τα μέλη του Κογκρέσου, με αυτήν την ενέργεια επιδίωξαν να «ακυρώσουν τη συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω της οποίας επιτρέπεται η διέλευση και η παραμονή ξένων στρατευμάτων στην εθνική επικράτεια», η οποία θα οδηγήσει την Κολομβία σε μια στρατιωτική εμπλοκή  που θα μπορούσε οδηγούν σε μια διακρατική ένοπλη σύγκρουση.

Ο Ιβάν Σέπεδα θεωρεί ότι , η παρουσία ξένων στρατευμάτων βρίσκεται σε αντίθεση με  την εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας, μετατρέποντας εδάφη που προορίζονταν για την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων σε θέατρα πολέμου με ξένη στρατιωτική παρουσία, η οποία διαμορφώνει μια επιθετικότητα εναντίον των  αγροτών σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Οι βουλευτές θεωρούν ότι οποιαδήποτε απόφαση που σχετίζεται με τη διέλευση, τη στάθμευση ή τη παραμονή ξένων στρατιωτικών, πρέπει να περάσει από τη Γερουσία της Δημοκρατίας, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, κάτι που δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.

* Πηγή: Prensa Latina