Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Στην Αφρική η Κούβα δεν πηγαίνει, επιστρέφει

Πηγή: granma.cu

Η ιστορία των δεσμών μεταξύ Κούβας και Αφρικής έχει, ίσως, τις πιο εκτεταμένες και πολυάριθμες μαρτυρίες για την άνευ όρων αλληλεγγύη που προσφέρει το νησί της Καραϊβικής στον κόσμο. Είναι μια ιστορία ζωτική, μόνιμη, η οποία στη μακρά διαδρομή της περιλαμβάνει προσφορά αίματος, πολύτιμες ζωές που τέθηκαν στην υπηρεσία της ευημερίας μακρινών χωρών και αδελφών.

Στην Αφρική, η Κούβα δεν πηγαίνει, η Κούβα επιστρέφει, όπως το έκανε αυτή την Κυριακή και πάλι με τη διάθεση 111 παιδιών της, επαγγελματιών, εκείνων με τις λευκές ποδιές που ο κόσμος έχει δει να φεύγουν, μακριά από την οικογένειά τους, για να βοηθήσουν άλλους λαούς να σταματήσουν την καταστροφική μάστιγα του covid-19.


Αυτή τη φορά έφυγαν για τρία έθνη αυτής της ηπείρου, όπου προστρέχουν λίγους για να ανακουφίσουν και να σώσουν. Η Ισημερινή Γουινέα, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, και η Σιέρα Λεόνε, είναι οι προορισμοί των νέων μπριγάδων Henry Reeve, που προστίθενται στους περισσότερους από 30 που ήδη πολεμούν τον κορονοϊό σε άλλες κόκκινες ζώνες, εννέα από αυτές στην Αφρική.

Στη Σιέρα Λεόνε, ιδιαίτερα, υπάρχει ένας λαός που έχει νωπή στη μνήμη του τη σωτήρια δράση των κουβανών. Εκεί, ο Έμπολα άφησε μια θλιβερή πληγή που, αν επουλώθηκε, οφείλεται επίσης στην επείγουσα βοήθεια των γιατρών από τις Αντίλλες. Σήμερα η επιδημία είναι μια άλλη, σοβαρά μεταδοτική και δυνητικά θανατηφόρα, αν δεν υπάρχει γνώση προφύλαξης, και γι 'αυτό πηγαίνουν 19 ειδικοί αυτή τη φορά.

Επισημαίνει το Radio Rebelde ότι, επιπλέον, άλλοι 16 έφυγαν για το σημείο του Ατλαντικού που ονομάζεται Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ενώ 76 θα προσγειωθούν στην κοντινή ηπειρωτική ακτή της Ισημερινής Γουινέας. Χώρα μεγάλη ή μικρή, πλούσια ή φτωχή, δεν ενδιαφέρει για την προσφορά χείρας αλληλεγγύης.

Το θέμα είναι ότι η Αφρική υποφέρει, και η Κούβα, άλλη μια φορά, προσφέρεται.