Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Η Κούβα ζητά στη Γενεύη πολιτική βούληση για την εξάλειψη της φτώχειας

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Κούβα ζήτησε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μια πραγματική δέσμευση για την εξάλειψη της φτώχειας, κάτι που θεωρεί απαραίτητο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η εξάλειψη θα συνεχίσει να είναι μια χίμαιρα υπό την τρέχουσα διεθνή οικονομική τάξη, βαθιά άδικη και μη βιώσιμη», τόνισε ο εκπρόσωπος του νησιού Χάιρο Ροντρίγκες, στην περέμβασή του σε διαδραστικό διάλογο με τον ειδικό εισηγητή για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ολιβιέ ντε Σουτέρ, ο οποίος παρουσίασε έκθεση σχετικά με το θέμα.


Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Κούβα θεωρεί την εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας φτώχειας, τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Η εξάλειψή της είναι μια προϋπόθεση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων της διατροφής, της εκπαίδευσης, της υγείας, της απασχόληση και της κοινωνικής ασφάλισης και βοήθειας», δήλωσε στο φόρουμ στα πλαίσια της 44ης τακτικής συνόδου του Συμβουλίου, που διεξάγεται στη Γενεύη από τις 30 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου.

Στην ομιλία του, ο Ροντρίγκες υπογράμμισε τις προσπάθειες της Μεγαλύτερης των Αντιλλών, όπως τον δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης και την κρατική επιδότηση για βασικά προϊόντα.

Επιπλέον, υπενθύμισε την παγκόσμια αναγνώριση των αποτελεσμάτων της Κούβας, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης του παιδικού υποσιτισμού, η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που πέτυχε αυτόν τον στόχο.