Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Πολιτικοί κρατούμενοι Μαπούτσε ξεκίνησαν νέα απεργία πείνας


Πηγή: Telesurtv.net

Μέσω ανακοίνωσης που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, 11 πολιτικοί κρατούμενοι Μαπούτσε που κρατούνται στη χιλιανή φυλακή Λεμπού έχουν κηρύξει απεργία πείνας.

Στο κείμενο που απευθύνεται στο λαό Μαπούτσε, αναφέρουν ότι ξεκινούν «μια απεργία πείνας και δίψας προς υποστήριξη των αδελφών μας στη φυλακή του Αγκόλ και του machi Celestino που σήμερα συμπληρώνουν 64 ημέρες απεργίας».


«Με αυτήν την απεργία πείνας απαιτούμε από την Κυβέρνηση (...) την απελευθέρωση των αδελφών μας, ακόμη περισσότερο σε καιρούς πανδημίας», συνεχίζει το μανιφέστο.



Οι πολιτικοί κρατούμενοι Μαπούτσε με τους οποίους στέκονται αλληλέγγυοι οι υπογράφοντες ξεκίνησαν από τις 4 Μάη μια άλλη απεργία πείνας με επικεφαλής τον machi (πνευματική αρχή του λαού των Μαπούτσε) Σελεστίνο Κόρδοβα.

Οι Μαπούτσε είναι ιθαγενής λαός εγκατεστημένος στο νότιο άκρο της Παταγονίας. Αρκετές από τις οργανώσεις τους απαιτούν, κυρίως από το κράτος της Χιλής, περισσότερα δικαιώματα, αυτονομία και αυτοδιάθεση.

Από την άλλη πλευρά, αυτή τη Δευτέρα περίπου 60 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Τεμούκο σε υποστήριξη του machi Κόρδοβα. Η ειρηνική διαδήλωση πέρασε από τους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας της Αραουκανίας υπό την επίβλεψη των αστυνομικών δυνάμεων.

Η πορεία αρχικά έφτασε στο Εφετείο του Τεμούκο, όπου τρεις εκπρόσωποι παρέδωσαν μια επιστολή, με το αίτημα του machi να μεταφερθεί από τη φυλακή του Τεμούκο στην κοινότητά του για να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε.