Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Σημαντικές νίκες των υποψηφίων του «Sin Tierra» στις Δημοτικές εκλογές στη Βραζιλία

Φωτογραφία: MST
Οι ακτήμονες υποψήφιοι διαγωνίστηκαν για ένα εκλογικό σώμα περίπου 34 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως σε μικρές πόλεις στην ενδοχώρα.  Δεκάδες υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το Κίνημα ακτημόνων αγροτών (MST) κέρδισαν σε διάφορες πολιτείες της χώρας, στην πρώτη φορά που η οργάνωση ακολούθησε πανεθνική στρατηγική συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές.

Το Κίνημα ακτημόνων αγροτών (MST) σημείωσε σημαντική πρόοδο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Βραζιλίας, με την εκλογή 39 συμβούλων σε 15 πολιτείες της Βραζιλίας.

Οι νίκες αυτές αποτελούν ορόσημο για το MST, το οποίο υποστήριξε σχεδόν 700 υποψηφιότητες που δεσμεύτηκαν για τη λαϊκή αγροτική μεταρρύθμιση και τον αγώνα για κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το γεγονός αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι την περασμένη Κυριακή 6 Οκτωβρίου ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που το MST οργανώθηκε σε εθνικό επίπεδο για να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές με δομημένο τρόπο.

Συνολικά, το κίνημα υποστήριξε υποψηφιότητες σε 367 δήμους σε 22 πολιτείες της Βραζιλίας. Αυτή η επέκταση αντανακλά τη δέσμευση του MST για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στη γη, την παραγωγή υγιεινών τροφίμων μέσω της αγροοικολογίας και την καταπολέμηση της ανισότητας.



Μεταξύ των πολιτειών με τους περισσότερους υποψηφίους που υποστηρίζονται από το MST, ξεχωρίζει η βορειοανατολική περιοχή, όπου έλαβε χώρα το 58% των υποψηφιοτήτων, ακολουθούμενη από τη νοτιοανατολική με 19%. Τα ποσοστά αυτά υπογραμμίζουν την αγροτική και λαϊκή βάση του MST, που επικεντρώνεται κυρίως σε κοινότητες στην ενδοχώρα.

Επιπλέον, το κίνημα προώθησε την ποικιλόμορφη εκπροσώπηση, με το 38% των υποψηφιοτήτων να καταλαμβάνεται από γυναίκες και σημαντική εκπροσώπηση των Αφρο-καταγόμενων και των ιθαγενών.

Κομβικοί  υποψήφιοι και νέες φωνές στην πολιτική

Μεταξύ των εκλεγμένων υποψηφίων που υποστηρίζονται από το MST είναι προσωπικότητες που αποτελούν ήδη σημείο αναφοράς στις κοινότητές τους. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Maíra Marinho εξελέγη δημοτική σύμβουλος, σηματοδοτώντας μια σημαντική ανακάλυψη σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας.

Στην πολιτεία του Σάο Πάολο, μια άλλη σημαντική νίκη ήταν αυτή του Rogério Toso, στη Rosana, και του Willian da Gleba, στο Euclides da Cunha Paulista. Όλοι τους έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν αγροτικές και οικολογικές πολιτικές στους αντίστοιχους δήμους τους, σύμφωνα με τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές του κινήματος.

 

Το MST επέμεινε ότι οι υποψηφιότητές του δεν επιδιώκουν μόνο να καταλάβουν χώρους εξουσίας, αλλά επικεντρώνονται στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσω δημόσιων πολιτικών που ωφελούν την εργατική τάξη, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις. Μεταξύ των κύριων σημαιών τους είναι ο αγώνας κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας και η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, πτυχές που έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία σε ένα πλαίσιο κρίσεων για το κλίμα και τα κοινωνικά δικαιώματα στη Βραζιλία.

Σε ένα πολιτικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη πόλωση, το MST αντιμετώπισε επίσης την πρόκληση της αντιμετώπισης της επιρροής των δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι παρούσες σε πολλούς τομείς της βραζιλιάνικης κοινωνίας.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή αυτών των εκλογών είναι η προέλαση του Κινήματος των Αστέγων Εργαζομένων (MTST), ενός ιστορικού συμμάχου του MST στον αγώνα για κοινωνικά δικαιώματα. Στο Σάο Πάολο, ο Γκιγιέρμε Μπούλος, ηγέτης του MTST, κατάφερε να ανέβει στη δεύτερη θέση στην κούρσα για τη δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας, εξασφαλίζοντας το πέρασμά του στον δεύτερο γύρο.

Ο Μπούλος αντιπροσωπεύει μια από τις πιο εξέχουσες αναδυόμενες μορφές της βραζιλιάνικης αριστεράς και η πρόοδός του αντανακλά την αυξανόμενη υποστήριξη για λαϊκές και αστικές υποθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: Α: MST - Brasil de Fato

   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι   στο Telegram  👉 https://t.me/prensarebel