Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Οι ΗΠΑ στοχοποιούν τον Ραφαέλ Κορέα και την οικογένειά του

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ  Ραφαέλ Κορρέα (2007-2017) χαρακτήρισε  άθλια την απόφαση των  HΠΑ να αρνηθούν την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στον ίδιο, τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας και τις οικογένειές τους με την κατηγορία της διαφθοράς.

Σ
ε δήλωση που δημοσίευσε την Πέμπτη στα κοινωνικά του δίκτυα, ο Κορέα αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βασίζεται στην καταδίκη της υπόθεσης δωροδοκίας και παραλείπει ότι η Ιντερπόλ αρνήθηκε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή, θεωρώντας τα πολιτικά.

Υπενθύμισε ότι οι «καταδικασθέντες» έλαβαν άσυλο σε χώρες με σταθερό κράτος δικαίου, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς και το Βέλγιο, επειδή θεωρήθηκαν «διωκόμενοι».

Ο πρώην πρόεδρος αμφισβήτησε επίσης τη συμπερίληψη των μελών της οικογένειάς του και του Γκλας, ο οποίος βρίσκεται σε «απάνθρωπες συνθήκες» σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, «απαχθείς από την κυβέρνηση του Ντανιέλ Νομπόα, μετά την εισβολή στην πρεσβεία του Μεξικού στις 5 Απριλίου 2024».

Ο πρώην κυβερνήτης διευκρίνισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του έχουν ζητήσει βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι το εν λόγω μέτρο έχει σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τις εκλογές αυτές, το κίνημά του, το Revolución Ciudadana (RC), είναι το φαβορί και η δημοτικότητα του νυν προέδρου, του Ντανιέλ Νομπόα, πολίτη των ΗΠΑ και «χάρτινου ανδρείκελου» που φιλοδοξεί να επανεκλεγεί, «πέφτει κατακόρυφα λόγω ανικανότητας και διαφθοράς».

Σε αυτή την περίπτωση, το πολιτικό περιεχόμενο αυτού του αυθαίρετου και παράνομου συστήματος «κυρώσεων» της εκτελεστικής εξουσίας των ΗΠΑ είναι για άλλη μια φορά εμφανές, χωρίς να νοιάζεται για την καταστροφή της αλήθειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Κορέα.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Rχαρακτήρισαν την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ως αντιπερισπασμό, καθώς ήρθε στο φως της δημοσιότητας ενώ «το Εκουαδόρ κατατρώγεται από διακοπές ρεύματος, η ανασφάλεια αυξάνεται ανεξέλεγκτα, το μεταναστευτικό κύμα συνεχίζεται αμείωτο, ο παραγωγικός μηχανισμός κλείνει και οι νέοι μας βλέπουν την έξοδο από τη χώρα τους ως τη μόνη τους διέξοδο».

Την περασμένη Τετάρτη, το  υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στον Κορέα και τον Γκλας «για τη συμμετοχή τους σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε δημόσιο αξίωμα».

Νομικοί από διάφορες χώρες έχουν αποκαλύψει τον πολιτικό χαρακτήρα της υπόθεσης που είναι γνωστή ως δωροδοκία, μια δικαστική διαδικασία στον Εκουαδόρ  εναντίον του πρώην προέδρου Κορέα, του Γκλας  και άλλων ηγετών της CR.

   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι   στο Telegram  

                        👉 https://t.me/prensarebel