Στη σημερινή εποχή στην οποία η χρήση του διαδικτύου έχει γίνει αναγκαιότητα, πολλοί αναρωτιούνται τι είναι το Pegasus και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Ο Dr. Milthon Chávez, σύμβουλος κυβερνοασφάλειας, κυβερνοάμυνας και κυβερνοκατασκοπείας, δίνει τις σημαντικότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το επικίνδυνο λογισμικό.
Πρώτα απ' όλα, ο εμπειρογνώμονας διευκρινίζει ότι αυτό το είδος λογισμικού έχει αρκετές γενιές και διαφορετικές παραλλαγές, αποτελώντας μέρος μιας κυβερνο διοίκησης.
Στην περίπτωση του Pegasus, είναι γνωστό ότι γεννήθηκε στις αρχές του 2000 και έκτοτε χρησιμοποιείται με διαφορετικές στρατηγικές και για διαφορετικούς σκοπούς, σχολίασε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο podcast «Entre Palabras» με τον δημοσιογράφο Χεσούς Λόπες στο Venezuela News.
«Το Pegasus βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις αραβικές χώρες και την Ευρώπη. Στην περίπτωση της Αμερικής, το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκεται στην Κολομβία και το Μεξικό», δήλωσε.
Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, όταν ρωτήθηκε τι είναι το λογισμικό Pegasus, εξήγησε ότι έχει εξελιχθεί ραγδαία και γίνεται καθημερινά όλο και πιο επιθετικό.
Είναι νόμιμο;
Ο Δρ Τσάβες συνέκρινε το Pegasus με τα όπλα, επειδή και τα δύο είναι νόμιμα. «Η χρήση είναι αυτή που θα καθορίσει αν είναι παράνομο ή όχι.
«Στην περίπτωση των συγκρούσεων και των πολέμων, οι δύο πλευρές θα το εξετάσουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες», είπε.
Ο σκοπός του και η ευκολία πρόσβασης σε κινητά τηλέφωνα
Το Pegasus στοχεύει στην υποκλοπή κάθε είδους ψηφιακής πληροφορίας, σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες, δήλωσε ο Dr. Milthon Chavez, σύμβουλος κυβερνοασφάλειας.
«Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι η ικανότητα που έχει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα κινητό τηλέφωνο απλά και μόνο με την πραγματοποίηση μιας κλήσης μέσω διαδικτύου προς εσάς, ανεξάρτητα από το αν απαντήσετε ή όχι», δήλωσε στη συνέντευξη.
Μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και τις κάμερες χωρίς να το αντιλαμβάνεται το άτομο που κρατάει την κινητή συσκευή.
Τι να κάνουμε απέναντι σε αυτό το επικίνδυνο λογισμικό;
Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοπληροφόρησης διευκρίνισε ότι δεν αρκεί να γνωρίζουμε τι είναι το Pegasus και γιατί αυτό το λογισμικό είναι τόσο επικίνδυνο- συνέστησε επίσης να διατηρούμε τις εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα ενημερωμένα.
Συνέστησε επίσης να διατηρούνται οι εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα ενημερωμένα και να γνωρίζει κανείς τι είδους εφαρμογές είναι εγκατεστημένες στο κινητό τηλέφωνο, προσέχοντας ιδιαίτερα τα παιχνίδια.
«Θεωρείται ότι αν παίζετε παιχνίδια θα περάσετε λεπτά και ώρες στο τηλέφωνο», δήλωσε ο Chávez, κάνοντας λόγο για τις εφαρμογές ορισμένων εφαρμογών.
Για παράδειγμα, «αν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή κειμένου, γιατί να σας ζητήσει άδεια πρόσβασης στο μενού του τηλεφώνου;».
Περιορίστε τη χρήση της συσκευής
Για τον Milthon Chávez, αν είστε γνωστό πρόσωπο ή δημόσιο πρόσωπο, θα πρέπει να περιορίσετε τη χρήση αυτών των συσκευών, επειδή το απλό γεγονός ότι είστε συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο δίνει στο λογισμικό μια στενή προσέγγιση του τι κάνετε, μεταξύ άλλων ευαίσθητων πληροφοριών.
«Στον πόλεμο πέμπτης γενιάς, το τεχνολογικό σενάριο είναι το πρώτο κέντρο επιχειρήσεων μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, του πολέμου μέσω υπολογιστών και ακόμη και του τερματισμού της ζωής ενός ατόμου με μια τεχνολογική συσκευή», προειδοποίησε.
Η τεχνολογία και η ικανότητά της να γνωρίζει τους χρήστες
Όσον αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο Milthon Chávez επεσήμανε ότι η τεχνολογία είναι σήμερα ικανή να γνωρίσει σε βάθος ένα άτομο.
Μέσω της δημιουργίας προφίλ, δεν είναι απαραίτητο να ρωτάμε τι αρέσει και τι δεν αρέσει σε έναν χρήστη.
«Με την τεχνολογία μπορώ να γνωρίζω τα πάντα για ένα άτομο, διότι ακόμη και αυτό που δεν του αρέσει μπορεί να γίνει αντιληπτό με την κατάρτιση προφίλ», δήλωσε.
Αυτό το εργαλείο είναι προνομιακό, επειδή μπορεί να κάνει κάποιο βαθμό πρόβλεψης για το τι πρόκειται να θελήσει και σε τι είδους περιεχόμενο είναι επιρρεπές το άτομο.
Ο πόλεμος της γνώσης
Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, ο Τσάβες ανέφερε ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια πολιτική τάση πραγματοποιεί μια συγκέντρωση και σε άλλες χώρες παρουσιάζεται μια είδηση που το δείγμα αυτό του πληθυσμού αποδίδεται σε μια άλλη ομάδα.
«Στον πόλεμο της γνώσης, αν παρουσιάσω μαζικά ένα περιεχόμενο και το κάνω viral, επιβάλλεται πάνω από την αλήθεια. Αυτό που ονομάζουμε αλήθεια επιβάλλεται κάτω από το viral ή το trending», εξήγησε.
Η Βενεζουέλα δέχθηκε σκληρή τεχνολογική επίθεση
Η Βενεζουέλα έχει αντέξει τις τεχνολογικές επιθέσεις, δήλωσε ο Τσάβες, ο οποίος υπενθύμισε εκείνη κατά τη διάρκεια των εκλογών της 28ης Ιουλίου.
Ορισμένοι αμφισβητούν ότι η χώρα δέχεται 30 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις ανά λεπτό.
«Δεν είναι ένα άτομο που κάνει επίθεση με επίθεση. Είναι υπολογιστές που κάνουν τη δουλειά τους επιτιθέμενοι στις ιστοσελίδες των ιδρυμάτων, των τραπεζών και άλλων κυβερνητικών φορέων», είπε.
Τέλος, σχολίασε ότι στον γνωστικό πόλεμο, ο κακός μπορεί να είναι ο καλός και το αντίστροφο, γεγονός που θα πρέπει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση για αυτό το είδος λογισμικού όπως το Pegasus.
«Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς τώρα στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, μισθοφόροι και στρατεύματα πολεμούν στην ουκρανική πλευρά, τα οποία η Ευρώπη πάντα χαρακτήριζε ως ναζιστικές ομάδες. Είναι λίγο σαν το ο σκοπός αιάζει τα μέσα, δηλαδή υπάρχουν δύο πλευρές (κακή ή καλή) που μπορεί να ισχυριστεί ο καθένας», προειδοποίησε ο Μίλτον Τσάβες.