Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Συνελήφθη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος o πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Ζούνιγα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Μετά από ένταλμα και έναρξη έρευνας, που εκδόθηκε από την Εισαγγελία, ο Ζούνιγα   συνελήφθη και τέθηκε στη διάθεση των αρχών.

Οι βολιβιανές αρχές επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι ο πρώην διοικητής των βολιβιανών ενόπλων δυνάμεων,  Χουάν Χοσέ Ζούνιγα  , συνελήφθη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του προέδρου Λούις Άρσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος, Λούις 'Αρσε, είχε απαιτήσει από τον Zούνιγα να σταματήσει την πραξικοπηματική του δράση και να στείλει  τους φαντάρους πίσω στους στρατώνες τους, αλλά ο Zούνιγκα αρνήθηκε.

Μετά από ένταλμα και την έναρξη έρευνας, που εκδόθηκε από την Εισαγγελία, ο  Zούνιγα συνελήφθη και τέθηκε στη διάθεση των αρχών. Συνελήφθη επίσης ο αντιναύαρχος Χουάν Αρνές Σαλβαδόρ   του Πολεμικού Ναυτικού της Βολιβίας.



Ο πρώην Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας, Χουάν Χοσέ Ζούνιγα , διέπραξε το αδίκημα της περιφρόνησης της συνταγματικής τάξης.

Προηγουμένως, η Γενική Εισαγγελία της Βολιβίας είχε αναφέρει ότι, ως αποτέλεσμα της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα κατά του συνταγματικού προέδρου Λούις Άρσε, είχε διατάξει την έναρξη όλων των κατάλληλων νομικών ενεργειών για την έναρξη ποινικής έρευνας κατά του στρατηγού  Χουάν Χοσέ Ζούνιγα και των εμπλεκομένων.

"Ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας, Χουάν Φάουστο Λαντσίπα ΠόνσεFausto  , διέταξε αμέσως, με το FGE/JLP Nº 243/2024, την έναρξη όλων των νομικών ενεργειών που αντιστοιχούν στην έναρξη της ποινικής έρευνας κατά του στρατηγού Χουάν Χοσέ Ζούνιγα", ανέφερε η Εισαγγελία.

 


Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η δήλωση αυτή έγινε υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην πόλη Λα Πας, έδρα της κυβέρνησης, και τα οποία είναι γνωστά στο κοινό, λαμβάνοντας υπόψη "τη σταθερή δέσμευση της Εισαγγελίας στις αρχές που διέπουν το δημοκρατικό κράτος δικαίου".

Η Εισαγγελία πρόσθεσε ότι, με τον ίδιο τρόπο, θα αναπτύξει "όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και για την έκδοση των κλήσεων, των κλητεύσεων, των διαταγών και των δεόντως αιτιολογημένων αποφάσεων που αντιστοιχούν στη διαλεύκανση των γεγονότων που διερευνώνται και στην επιβολή της μέγιστης κύρωσης στους υπευθύνους".

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στη νομιμότητα, η Εισαγγελία υπογράμμισε επίσης την υποστήριξή της προς το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας στο πλαίσιο της διατήρησης της δημοκρατίας μας.

Όλα είναι υπό έλεγχο

Ο υπουργός Άμυνας της Βολιβίας, Εντμούντο Νοβίγιο, διαβεβαίωσε ότι μετά την εξουδετέρωση της απόπειρας πραξικοπήματος, "όλα είναι υπό έλεγχο".

Ο Νοβίγιο εξιστόρησε τα γεγονότα που οδήγησαν στις ενέργειες του πρώην στρατηγού Ζούνιγκα την ημέρα αυτή και επιβεβαίωσε ότι αυτό που συνέβη οφείλεται σε "μερικούς κακούς στρατιώτες", καθώς όσοι υποστηρίζουν το Σύνταγμα δεν κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν την απόπειρα.

"Οφείλεται σε κάποιους κακούς στρατιωτικούς, είναι ντροπή, είναι μια μαύρη κηλίδα, είναι πάνω απ' όλα μία άθλια πράξη. Όχι όλοι, γιατί οι στρατιωτικοί, που βρίσκονται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των στρατιωτικών κανονισμών, δεν υποστήριζαν αυτή την επαίσχυντη ενέργεια", είπε.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε τον βολιβιανό λαό ότι πλέον έχει τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.

"Θέλω να πω στον βολιβιανό λαό ότι σε αυτό το σημείο, μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο, έχουμε ήδη τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο των ενόπλων μας δυνάμεων μέσω της στρατιωτικής διοίκησης. Όλα είναι πλέον υπό έλεγχο και οι διαδικασίες διερεύνησης θα λάβουν χώρα για εκείνους που είναι οι δράστες αυτού του λυπηρού γεγονότος και θα λάβουν όλη την τιμωρία που περιμένει ο πληθυσμός", δήλωσε.

 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram