Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Η Νικαράγουα εκφράζει την αλληλεγγύη της στη Βολιβία μπροστά στην απόπειρα πραξικοπήματος

Πηγή:  Sputnik Mundo (latamnews.lat)

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τη Βολιβία για την απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας στις 26 Ιουνίου.

Μέσω ανακοίνωσης, η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα δημοσιοποίησε την αλληλεγγύη της προς τον πρόεδρο της Βολιβίας Λουίς Άρτσε και τον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες.

"Από τη δική μας Νικαράγουα, η οποία έχει ξεπεράσει μια ιστορία επιθετικότητας και ξένης επέμβασης, την ξεκάθαρη και οριστική αλληλεγγύη μας σε αυτό το αδελφό έθνος, στον πρόεδρό του, σύντροφο Λούις Άρσε , στον αντιπρόεδρό του, σύντροφο  Νταβίντ Τσοκεγιουάνκα, και στον αδελφό Έβο Μοράλες, πρώην πρόεδρο και κοινωνικό και λαϊκό ηγέτη αυτού του μεγάλου έθνους", αναφέρεται στο έγγραφο.

Από τις πρώτες αναφορές για την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος στη Λα Παζ, η κυβέρνηση της Νικαράγουας έδειξε την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Άρτσε και στο λαό της Βολιβίας και κατήγγειλε την πρόθεση εκφοβισμού των προσπαθειών τους να προχωρήσουν σύμφωνα με τα δικά τους δημοκρατικά πρότυπα.

"Καταγγέλλουμε τους ελιγμούς και τις στρατιωτικές κινήσεις που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βολιβίας, Λα Πας, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των προσπαθειών του λαού αυτής της αδελφής χώρας να υπερβεί και να προχωρήσει στα δικά του μονοπάτια, σύμφωνα με τα δικά του δημοκρατικά μοντέλα, και, σύμφωνα με τις προσδοκίες και τα δικαιώματά του, να ζήσει δημιουργώντας το δικό του πεπρωμένο, χωρίς παρεμβάσεις ή παρεμβάσεις οποιουδήποτε είδους", ανέφεραν οι αρχές της Νικαράγουας.

Λίγο μετά το μεσημέρι της 26ης Ιουνίου, ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζούνιγα, πρώην διοικητής του εθνικού στρατού, οδήγησε μια ομάδα στρατιωτών στο κυβερνητικό μέγαρο σε μια προσπάθεια να εισβάλει σε αυτό και να οργανώσει πραξικόπημα. Ο πρόεδρος Λούις άρσε ανέφερε τα γεγονότα στο προφίλ του Χ.

Μετά την στρατιωτική πολιορκία στην Πλατεία Μουρίγιο, που βρίσκεται στη Λα Παζ, την πρωτεύουσα της χώρας, η διεθνής κοινότητα μίλησε κατά της απόπειρας πραξικοπήματος και κάλεσε σε σεβασμό της συνταγματικής τάξης της Βολιβίας.

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση διόρισε τον Χοσέ Γουίλσον Σάντσες   ως νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε την απόσυρση των ένστολων στις μονάδες τους. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Άρτσε δήλωσε σε μήνυμά του προς το έθνος ότι θα υπερασπιστούν την δημοκρατία.

"Μαζί με τους καλούς στρατιώτες που ξέρουν να σέβονται το Πολιτικό Σύνταγμα του κράτους, θα επιβάλουμε τη δημοκρατία που κερδήθηκε με τις ψήφους στην κάλπη", δήλωσε ο πρόεδρος μετά την ορκωμοσία του νέου αρχηγού του στρατού,  Χοσέ Γουίλσον Σάντσες.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης την κοινωνία να κινητοποιηθεί ενάντια στις προθέσεις του στρατηγού Ζούνιγα : "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ότι, για άλλη μια φορά, οι απόπειρες πραξικοπήματος αφαιρούν ζωές Βολιβιανών".

Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε ότι οι στρατιώτες που είχαν πολιορκήσει το κυβερνητικό μέγαρο άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή.


 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram