Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Ο Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος από δικαστή και αναχωρεί για την Αυστραλία

Φωτογραφία: EFE
Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)
26 de junio de 2024 Hora: 00:08

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης περίπου πέντε ετών που έχει ήδη εκτίσει. 

"Ο Τζούλιαν Ασάνζ κυκλοφορεί ελεύθερος", έγραψε η πλατφόρμα WikiLeaks σε μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη, αφού η αμερικανική δικαιοσύνη αποδέχθηκε συμφωνία ενοχής του, και πήρε πτήση που τον μεταφέρει στην πόλη Καμπέρα της Αυστραλίας, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές.

Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο περιφερειακό δικαστήριο του Σαϊπάν, στο αμερικανικό έδαφος των Νήσων Βόρεια Μαριάνας στον Ειρηνικό, η δικαστής Ramona Manglona άφησε ελεύθερο τον Ασάνζ μετά την παραδοχή της ενοχής του και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης στο πλαίσιο συμφωνίας με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.



Ο 52χρονος Αυστραλός δημοσιογράφος δήλωσε ένοχος στην κατηγορία για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ, για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση περίπου πέντε ετών, ποινή που έχει ήδη εκτίσει.

Ο δικαστής ρώτησε γιατί διέπραξε το έγκλημα και ο Ασάνζ απάντησε: "Δουλεύοντας ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν απόρρητες, ώστε να μπορέσω να δημοσιεύσω τις πληροφορίες αυτές. Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση προστατεύει αυτή τη δραστηριότητα", δήλωσε στον λογαριασμό του Χ ο δημοσιογράφος Τόμας Μανγκλόνα ΙΙ, ο οποίος κάλυψε την ακροαματική διαδικασία.


 

 Κατά την απολογία τπου  στο δικαστήριο της Σαϊπάν ο Ασάνζ πρόσθεσε : "Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροπολογία και ο Νόμος περί κατασκοπείας έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά δέχομαι ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσω μια τέτοια υπόθεση δεδομένων όλων αυτών των συνθηκών".


Ο Ασάνζ αναχωρεί για την Καμπέρα της Αυστραλίας με προορισμό την Αυστραλία

Με το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας , ο ιδρυτής των WikiLeaks επιβιβάστηκε στην πτήση τσάρτερ VJT199, η οποία αναχώρησε από το Σαϊπάν περίπου στις 12:10 τοπική ώρα της Τετάρτης (02:10 ώρα GMT ) και αναμένεται να προσγειωθεί στην Καμπέρα λίγο πριν από τις 19:00 τοπική ώρα (09.00 ώρα GMT), σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightradar.

Ο Ασάνζ σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μόλις προσγειωθεί στην αυστραλιανή πόλη ως "ελεύθερος άνθρωπος".

Το WikiLeaks το 2010 και το 2011 αποκάλυψε χιλιάδες ευαίσθητα επίσημα αρχεία σχετικά με τις στρατιωτικές εκστρατείες και τα εγκλήματα που διέπραξε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατά τις εισβολές του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ με 18 κατηγορίες για κατασκοπεία και παραβίαση υπολογιστή, αφού ο ιστότοπος WikiLeaks αποκάλυψε φερόμενα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο του 2010 η πύλη δημοσίευσε 70.000 εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν- τον Οκτώβριο του ίδιου έτους δημοσιεύθηκαν 400.000 έγγραφα σχετικά με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και ένα μήνα αργότερα 250.000 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, αντιμετωπίζοντας αρχικά ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Όλα αυτά τα έγγραφα αποκάλυψαν πολλαπλά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στις εισβολές εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στις 11 Απριλίου 2019, αφού είχε λάβει άσυλο για αρκετά χρόνια στη διπλωματική έδρα του Ισημερινού στο Λονδίνο, μέχρι που απελάθηκε από την κυβέρνηση του Λένιν Μορένο και συνελήφθη από τις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Στις 23 Μαΐου του ίδιου έτους, η αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία του είχε ήδη απαγγείλει κατηγορίες για χάκινγκ, του απήγγειλε κατηγορίες για άλλες 17 κατηγορίες βάσει των νόμων περί κατασκοπείας.



 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram