Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Διαδηλωτές στη Βολιβία περικυκλώνουν το αρχηγείο της αστυνομίας ζητώντας φυλάκιση των πραξικοπηματιών

Πηγή:  Sputnik Mundo (latamnews.lat)

LA PAZ (Sputnik) - Το αρχηγείο της Ειδικής Αντιεγκληματικής Δύναμης, όπου κρατούνται αρκετοί πρώην διοικητές της Βολιβίας που επιχείρησαν πραξικόπημα, παραμένει περικυκλωμένο από πλήθος που απαιτεί φυλάκιση για τους φερόμενους ως δράστες, ανέφερε το Sputnik.

"Ο Ζούνιγα στη φυλακή, γαμώτο",
φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από τις εγκαταστάσεις, αναφερόμενοι στον στρατηγό Χουάν Χοσέ Ζούνιγα, πρώην αρχηγό του στρατού, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα εισέβαλε στο Palacio Quemado την έδρα της εκτελεστικής εξουσίας, αφού απολύθηκε για τις απειλές του εναντίον του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Λίγο μετά το μεσημέρι της 26ης Ιουνίου, ο στρατηγός Ζούνιγα οδήγησε μια ομάδα στρατιωτών στο κυβερνητικό μέγαρο σε μια προσπάθεια να εισβάλει σε αυτό και να οργανώσει πραξικόπημα.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση διόρισε τον Xoσέ Γουίλσον Σάντσες  ως νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε την αποχώρηση των στρατιωτών και την επιστροφή τους στις μονάδες τους. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Λουίς Άρτσε δήλωσε σε μήνυμά του προς το έθνος ότι η εθνική δημοκρατία θα υπερασπιστεί.

Ο Εδουάρδο ντε Καστίγιο , υπουργός της κυβέρνησης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο στρατηγός Ζούνιγκα   και οι άλλοι στρατιώτες που συνελήφθησαν για τη διάπραξη απόπειρας πραξικοπήματος θα δικαστούν και θα καταδικαστούν για ένοπλη εξέγερση και άλλα εγκλήματα.

Εκτός από τον στρατηγό  Ζούνιγα, συνελήφθησαν επίσης ο  πτέραρχος Μαρσέλο Χαβιέρ Ζεγκάρα και ο αντιναύαρχος Χουάν Αρνές Σαλβαδόρ. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά κελιά της Ειδικής Δύναμης για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (Fuerza Especial de Lucha Contra el Crimen).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Arce δημοσίευσε ένα ευχαριστήριο μήνυμα προς τους τομείς της κοινωνίας που κινητοποιήθηκαν κατά της εξέγερσης με επικεφαλής τον Ζούνιγα.

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram  
👉 https://t.me/prensarebeldegr 👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De