Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Το "Κίνημα των Αδεσμεύτων" και η "Ομάδα των 77" ζητούν την αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Και τα δύο μπλοκ επέμειναν επίσης στην ανάγκη η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφασίσει τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην Αβάνα.

Η Κοινή Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος των Αδεσμεύτων και των G77+ Κίνα απαίτησε την άμεση αφαίρεση της Κούβας από τον μονομερή κατάλογο των χωρών που φέρονται να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, τον οποίο διαχειρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.



"Η Κοινή Συντονιστική Επιτροπή επαναλαμβάνει επίσης την αποφασιστική της απόρριψη της επιβολής νόμων και κανονισμών με εξωεδαφικό αντίκτυπο και όλων των άλλων μορφών καταναγκαστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μονομερών κυρώσεων κατά των αναπτυσσόμενων χωρών, και επαναλαμβάνει την επιτακτική ανάγκη άμεσης εξάλειψής τους", αναφέρεται στο έγγραφο.

Ακολουθώντας αυτή τη γραμμή, τόσο το Κίνημα Αδεσμεύτων όσο και η G77 + Κίνα ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να καθορίσει τον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί κατά της Κούβας για περισσότερες από έξι δεκαετίες και το οποίο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει προκαλέσει την απώλεια 150.410,8 εκατομμυρίων δολαρίων για το έθνος της Καραϊβικής, ένα μέτρο που αυτά τα διεθνή μπλοκ αντιλαμβάνονται ως "το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πλήρη ανάπτυξή του".

Το ανακοινωθέν επιμένει επίσης στην αυστηρή τήρηση των 31 ψηφισμάτων που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο "Αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας".


Η Κούβα ευχαριστεί τα Μπαρμπάντος για την παρέμβασή τους υπέρ της Αβάνας

Η Κούβα ευχαρίστησε τα Μπαρμπάντος για την έκκλησή τους να τερματιστεί η αδικαιολόγητη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των κρατών που φέρονται να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και ο εγκληματικός αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της χώρας μας, λόγω της σοβαρής ζημίας που έχει προκληθεί στον κουβανικό λαό.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Κυβέρνηση των Μπαρμπάντος επισημαίνει ότι η Δημοκρατία της Κούβας παραμένει στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Τα Μπαρμπάντος επαναλαμβάνουν ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως δικαιολογία για την τοποθέτηση της Κούβας στον κατάλογο των κρατικών χορηγών τρομοκρατίας τον Ιανουάριο του 2021. Ούτε υπάρχει τέτοια αιτιολόγηση σήμερα.

Τα Μπαρμπάντος εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η άδικη συμπερίληψη της Κούβας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Κατάλογο Κρατικών Χορηγών Τρομοκρατίας προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σοβαρή ζημία στην οικονομία της Κούβας και τεράστια δεινά στον κουβανικό λαό.

 
 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram