Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Καταστολή και περισσότερες από 30 συλλήψεις διαδηλωτών στην Αργεντινή

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)
Συγγενείς και οι φίλοι υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα

Περισσότεροι από 30 Αργεντινοί διαδηλωτές που απέρριπταν τον νόμο για τις βάσεις συνελήφθησαν μετά την καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, όταν ο νόμος συζητείτο στη Γερουσία και εγκρίθηκε γενικά.

 Η αστυνομική καταστολή άφησε 33 συλληφθέντες, οι οποίοι υπέστησαν "ταπεινώσεις " από την αστυνομία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δικηγόρου Ρομπέρτο Τόρες.

Ομοίως,   βουλευτές, εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και οι "Γιαγιάδες της Πλατείας Μαίου", αποκήρυξαν τη βάναυση καταστολή και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Συγγενείς, φίλοι και δικηγόροι των περισσότερων από 30 συλληφθέντων συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια , οι οποίοι δήλωσαν επίσης ότι οι κρατούμενες γυναίκες ανέφεραν ότι τους πέρασαν χειροπέδες και ότι τις κράτησαν για ώρες σε περιπολικά.

Ο Tόρες, τον οποίο επικαλείται η Página 12, περιέγραψε "πώς ένας από τους κατηγορούμενους ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και έμεινε ξαπλωμένος με κατεβασμένο το παντελόνι του, υποβαλλόμενος σε εξευτελιστικά σχόλια από την αστυνομία".

 


"Οι συλλήψεις, που περιγράφονται ως "κυνήγι με μοτοσικλέτες", δείχνουν ένα ανησυχητικό μοτίβο παρατυπιών και καταχρήσεων", ισχυρίζεται το μέσο ενημέρωσης.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε μονάδες του Ομοσπονδιακού Σωφρονιστικού Συστήματος , όπως επιβεβαίωσαν συγγενείς. Στο πλαίσιο αυτό, η αδελφή του Σαντιάγκο Αντάνο, ενός από τους κρατούμενους, ανέφερε λεπτομερώς ότι ο αδελφός της συνελήφθη βίαια και μεταφέρθηκε χωρίς να ειδοποιηθεί η οικογένειά του.
 


Οι συγγενείς και οι φίλοι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζουν ότι "οι συλληφθέντες δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, αλλά, όπως φαίνεται σε όλα τα βίντεο, ήταν πλανόδιοι πωλητές και πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά στην περιοχή του Κογκρέσου".

Έχουν ήδη περάσει περισσότερες από 30 ώρες από τη σύλληψη των διαδηλωτών.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι  κατηγορίες που φαίνεται να αποδίδονται στους συλληφθέντες είναι "υποκίνηση συλλογικής βίας κατά θεσμών με την πρόκληση δημόσιου φόβου", "ξέγερση κατά της συνταγματικής τάξης με σκοπό τη διατάραξη ή/και την παρεμπόδιση της ελεύθερης άσκησης των συνταγματικών εξουσιών των αντιπροσώπων της άνω βουλής του Κογκρέσου", "κακόβουλες ζημιές", "εμπρησμοί" και "καταστροφές" και σε ορισμένες περιπτώσεις, "κατοχή εκρηκτικών ή/και εμπρηστικών υλικών" και "διατάραξη της δημόσιας τάξης".
 
 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram