Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Οι χώρες των BRICS δεν υπογράφουν δήλωση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Πηγή:  
teleSUR (telesurtv.net) / Por: Lissy Villar

Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν συμμετείχαν στη συνάντηση, ενώ η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερτ επεσήμανε ότι στο φόρουμ προέκυψαν διαφορές απόψεων.  Συνολικά 16 χώρες των BRICS δεν υπέγραψαν την τελική διακήρυξη, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία στην ελβετική πόλη  Μπούργκενστοκ.

Το ντοκουμέντο υπογράφηκε από 84 από τις περισσότερες από 100 χώρες και οργανισμούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, εκτός από το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, τη Σαουδική Αραβία, την Αρμενία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Λιβύη, την Ταϊλάνδη και το Βατικανό.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα  δήλωσε ότι υποστηρίζουμε τέσσερα πράγματα: Είναι επιτακτική ανάγκη να αφιερώσουμε διπλωματικές προσπάθειες ώστε η Ρωσική Ομοσπονδία να συμπεριληφθεί σε αυτή τη συζήτηση.
 


Διευκρίνισε επίσης ότι "πρέπει να θέσουμε την ειρηνευτική διαδικασία υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και ότι πρέπει να εξεταστούν σταδιακές συμφωνίες με διαπραγμάτευση και μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης".

"Το Μεξικό παρακολουθεί στενά τις εργασίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διερεύνηση των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας", είπε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερτ επεσήμανε ότι στο φόρουμ προέκυψαν διαφορές απόψεων. Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν συμμετείχαν, ενώ η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί.


 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram