Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Παραστρατιωτικές ομάδες στην Αργεντινή στην υπηρεσία του Μιλέϊ

Πηγή: Resumen Latinoamericano 
Por Ailín Bullentini / Página 12 

Μια επίθεση με την  υπογραφή του κόμματος του Μιλέι (La Libertad Avanza)

εν ήρθαμε να σe ληστέψουμε, ήρθαμε να σe σκοτώσουμε. Πληρωνόμαστε γι' αυτό", της είπαν οι δύο ένοπλοι άνδρες που εισέβαλαν στο σπίτι. Η ομάδα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Χαβιέ Μιλέι και επισήμανε ότι η επίθεση έχει "άμεση σχέση  με τις ενέργειες και τις ομιλίες μίσους" του  La Libertad Avanza. 

Το εθνικό δίκτυο της ομάδας H.I.J.O.S (Hijos e Hijas por la Identidad y la Justicia contra el Olvido y el Silencio)  κατήγγειλε "απόπειρα δολοφονίας" ενός μέλους του για την οποία κατηγορεί την εθνική κυβέρνηση. Η ακτιβίστρια ξυλοκοπήθηκε, κακοποιήθηκε και απειλήθηκε με θάνατο από δύο άτομα που εισέβαλαν με τη βία στο σπίτι της. "Δεν ήρθαμε να σε ληστέψουμε, αλλά να σε σκοτώσουμε. Πληρωνόμαστε γι' αυτό", της είπαν οι δράστες κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. 

Πριν φύγουν, οι δράστες ζωγράφισαν σε έναν από τους τοίχους του σπιτιού το "VLLC", το σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος La Libertad Avanza, και τα αρχικά με τα οποία υπογράφει τα μηνύματά του ο πρόεδρος Χαβιέρ Μίλεϊ.

Τα γεγονότα έλαβαν χώρα το βράδυ της 5ης Μαρτίου, όταν το μέλος του δικτύου H.I.J.O.S. (Γιοι και κόρες για ταυτότητα και δικαιοσύνη ενάντια στη λήθη και τη σιωπή)- η οποία προς το παρόν προτιμά να κρατήσει μυστική την ταυτότητά της - μπήκε στο διαμέρισμά της καθώς επέστρεφε από τη δουλειά της.

Αφού το κατήγγειλε στην αστυνομία και στα δικαστήρια -η υπόθεση πηγαινοέρχεται εδώ και μέρες μεταξύ των εθνικών και ομοσπονδιακών δικαστηρίων- η ομάδα κατήγγειλε δημόσια σήμερα το πρωί την "απόπειρα" κατά της ζωής της ακτιβίστριας, την οποία καθόρισε ως "πολιτική επίθεση με κίνητρο τη στράτευσή της  στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον φεμινισμό. Δεν κλάπηκε τίποτα αξίας, αφαιρέθηκαν μόνο φάκελοι με πληροφορίες για την ομάδα μας", προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους.

Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, η ομάδα κατηγορεί την εθνική κυβέρνηση και απαιτεί "την άμεση διαλεύκανση του περιστατικού από τη δικαιοσύνη". "Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του πραξικοπήματος, επιβεβαιώνουμε ότι ο λαός μας έχει πει "Ποτέ ξανά, Μνήμη, Αλήθεια και Δικαιοσύνη για πάντα".


 


Τα γεγονότα αυτά έχουν άμεση σχέση με τις ενέργειες και τις ομιλίες μίσους που εκφράζουν καθημερινά οι ανώτατες αρχές της χώρας και υποκινούν τη βία εναντίον όσων αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα", προειδοποίησαν τα περιφερειακά γραφεία του Εθνικού Δικτύου H.I.J.O.S..

 Η επίθεση

Το βράδυ της 5ης Μαρτίου, η ακτιβίστρια του H.I.J.O.S. μπαίνοντας στο σπίτι της και διαπίστωσε ότι μέσα βρίσκονταν δύο ένοπλοι άνδρες. Αργότερα επιβεβαίωσε ότι η κλειδαριά είχε παραβιαστεί. Οι γείτονές της της είπαν ότι, μέρες πριν και με διάφορες δικαιολογίες, οι άνδρες ρωτούσαν για εκείνη, την είχαν περιγράψει και τους είχαν ρωτήσει πού μένει.

Όπως καταγράφεται στην καταγγελία στην αστυνομία που έκανε η νεαρή γυναίκα το πρωί μετά την επίθεση, μόλις μπήκε στο σπίτι της, "την άρπαξαν από το λαιμό και τα χέρια, εμποδίζοντάς την να κινηθεί και να μιλήσει", 

Οι δράστες της επίθεσης ήταν δύο άνδρες οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα. Ενώ ο ένας την κρατούσε, ο άλλος την απειλούσε: "Μην ξαναμιλήσεις ποτέ, κοίτα τι σου συμβαίνει επειδή μιλάς, ξέρουμε ότι εργάζεσαι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ήρθαμε εδώ για να σου κλέψουμε τίποτα, πληρώνομαστεγι' αυτό", κατήγγειλε ότι της είπαν. Την απείλησαν επίσης ότι  "Είμαστε εδώ για να σε σκοτώσουμε".

 Της έδεσαν χέρια και πόδια με  ενα σύρμα και της έβαλαν ένα κομμάτι ύφασμα στο στόμα. Τη διέταξαν να ξαπλώσει ανάσκελα και όταν αρνήθηκε, τη χτύπησαν. Την πήγαν στο δωμάτιό της, την έριξαν μπρούμυτα στο κρεβάτι και την κακοποίησαν. "Τώρα θα φύγουμε, αν φωνάξεις θα επιστρέψουμε και θα σε πυροβολήσουμε", την προειδοποίησαν πριν φύγουν από το διαμέρισμα.

Όταν η νεαρή γυναίκα κατάφερε να απελευθερωθεί, είδε ότι στον τοίχο του δωματίου της είχαν γράψει "VLLC ñoqui". Το επόμενο πρωί κατήγγειλε το περιστατικό στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στα δικαστήρια. Μάλιστα, στην καταγγελία της ανέφερε ότι από το σπίτι της είχαν κλαπεί μόνο έγγραφα - φάκελοι - που αφορούσαν το Δίκτυο  H.I.J.O.S..

 "Θέλουν να σπείρουν το φόβο" 

"Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την ομάδα και ολόκληρο το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα", δηλώνει ο Αγουστίν Σετράνγκολο, μέλος του περιφερειακού γραφείου του Μπουένος Άιρες του H.I.J.O.S. 

Συζητώντας με την Página|12, προειδοποίησε ότι η επίθεση "αποτελεί εκφοβισμό για όλους, οι δράστες δεν είχαν ή δεν ανέφεραν κάποιο προσωπικό ζήτημα ως κίνητρο για την επίθεση. Είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί έχουμε επιβεβαιώσει ότι τα άτομα αυτά, εκτός από την επίθεση και την απειλή, διενήργησαν παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών για τη συναγωνίστρια. Θέλησαν να την εκφοβίσουν  και της το είπαν". 

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram