Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και ο ELN συμφώνησαν σε παράταση της εκεχειρίας

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)  

Η διμερής κατάπαυση του πυρός ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα στις πιο πρόσφατες συνομιλίες ανταλλαγές μεταξύ του ELN και της κολομβιανής κυβέρνησης.

Οι αντιπροσωπείες της κολομβιανής κυβέρνησης και της αντάρτικης ομάδας Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) συμφώνησαν τη Δευτέρα να παρατείνουν τη διμερή κατάπαυση του πυρός έως τις 5 Φεβρουαρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2024 λήγει" η κατάπαυση του πυρός, αποφασίζεται ότι "θα συνεχιστεί μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου", για να συνεχιστεί η προσπάθεια να παραταθεί η εκεχειρία , η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 3 Αυγούστου, για έξι μήνες αναφέρει η συμφωνία που δημοσίευσαν οι δύο αντιπροσωπείες στους λογαριασμούς τους στο κοινωνικό δίκτυο X.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του έκτου κύκλου των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Κούβας, αν και προβλέπει τη συνέχιση της αξιολόγησης του μέτρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο αντιπροσωπείες.


Η παράταση αυτή αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης αφού ο ELN δεσμεύτηκε να αναστείλει τις απαγωγές κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μεξικό τον Δεκέμβριο.

Η διμερής κατάπαυση του πυρός ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα στις πιο πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του ELN και της κολομβιανής κυβέρνησης.


Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN ξεκίνησαν στο Καράκας τον Νοέμβριο του 2022 με εντολή του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος δρομολόγησε ένα σχέδιο ολικής ειρήνης με τις αντάρτικες ομάδες και τις εγκληματικές οργανώσεις.



 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De