Καράκας (Sputnik) - Το Πολιτικό Διοικητικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας (TSJ) κήρυξε στις 26 Ιανουαρίου "απαράδεκτη" την αίτηση που κατέθεσε το στέλεχος της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επειδή συνδέεται με ένα "σχέδιο διαφθοράς" με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Juan Guaidó, αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο το 2019.
"Επικυρώνεται η συνταγματικότητα του άρθρου 105 του Οργανικού Νόμου της Γενικής Επιθεώρησης της Δημοκρατίας και κατά συνέπεια ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας είναι εξουσιοδοτημένος να θεσπίσει κυρώσεις αποκλεισμού, υπό αυτή την έννοια η πολίτης Μαρία Κορίνα Ματσάδο Παρίσκα (...) αποκλείεται για 15 χρόνια επειδή εμπλέκεται στα γεγονότα, έχει συμμετάσχει στο σχέδιο διαφθοράς που ενορχήστρωσε ο σφετεριστής Χουάν Αντόνιο Γκουαιδό" , αναφέρει αναλυτικά η πρόταση που δημοσίευσε η νοτιοαμερικανική δικαστική αρχή.
Tο κείμενο προσθέτει ότι η Ματσάδο προώθησε τον αποκλεισμό κατά της χώρας της Καραϊβικής, την "απαλλοτρίωση" κρατικών εταιρειών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Citgo Holding, INC και Citgo Petroleum Corporation, "με αξία περίπου 34 δις δολάρια", καθώς και της Monómeros Colombo Venezolanos S.A., "η οποία χρεοκόπησε" κατά τη διάρκεια της "μεταβατικής προεδρίας" του Γκουαιδό.
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το στέλεχος της αντιπολίτευσης "δεν συμμορφώθηκε" με τις διατάξεις που θεσπίζει το σύνταγμα, ιδίως με εκείνη που ορίζει ότι "οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβούλιο) δεν μπορούν να αποδεχθούν ή να ασκήσουν (άλλο) δημόσιο αξίωμα, εκτός από διδακτικές, ακαδημαϊκές, τυχαίες ή προνομιακές δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνεπάγονται αποκλειστική απασχόληση".
Εν προκειμένω, το TSJ υποστήριξε ότι η Ματσάδο αποδέχθηκε "τη διαπίστευση ως αναπληρωτής εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας του Παναμά στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) από τις 20 Μαρτίου 2014, χάνοντας έτσι το αξίωμα του βουλευτή της Εθνοσυνέλευσης".
Η απόφαση για την Mατσάδο έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του φορέα για τον ηγέτη Ενρίκε Καπρίλες, στον οποίο επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη δικαιοσύνη και του απαγορεύτηκε να κατέχει δημόσιο αξίωμα μέχρι το 2032.
Προηγουμένως, το σώμα ανέφερε την ακύρωση των αποκλεισμών που βάρυναν τον πρώην βουλευτή Ρίτσαρντ Μάρντο (2011-2016), τον εθνικό συντονιστή του κόμματος Prociudadanos, Λεοτσένις Γκαρσία, και τον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Ζούλια (δυτικά), Πάμπλο Πέρες Αλβάρες.
Ομοίως, το TSJ έδωσε επίσης το πράσινο φως στον πρώην δήμαρχο του δήμου Σαν Κριστόμπαλ ντε Τάτσιρα, Ντανιέλ Σεμπάγιοςκαι ενέκρινε την άρση του μέτρου αποκλεισμού που βάρυνε τη Ρόσα Μπραντονίσιο ντε Σκαράνο.
Σε υλοποίηση της σχετικής διάταξης της συμφωνία των Μπαρμπάντος, την 1η Δεκεμβρίου η δικαιοσύνη ενεργοποίησε έναν μηχανισμό, για περίοδο 15 ημερών, για τους ηγέτες που στερήθηκαν το δικαίωμα να κατέχουν δημόσιο αξίωμα, προκειμένου να ζητήσουν επανεξέταση των υποθέσεών τους.
Η Ματσάδο είναι μία από τις σημαντικότερες από αυτές τις υποθέσεις, λόγω της πρόθεσής της να θέσει υποψηφιότητα για αιρετό αξίωμα στις προεδρικές εκλογές που διοργανώνει η Βενεζουέλα για το 2024.
Τις συμφωνίες των Μπαρμπάντος, που υπογράφηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, υπέγραψαν ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χόρχε Ροντρίγκεζ και ο επικεφαλής της Ενωτικής Πλατφόρμας της αντιπολίτευσης Χεράρδο Μπλάιντε.