Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο στην εντατική με προεμφραγματικά συμπτώματα

Πηγή: Cubadebate

Ο δικηγόρος του έκπτωτου και φυλακισμένου προέδρου του Περού, Πέδρο Καστίγιο, ανέφερε την Παρασκευή ότι ο πελάτης του παρουσίαζε συμπτώματα προεμφράγματος, για τα οποία μεταφέρθηκε σε θάλαμο εντατικής θεραπείας εκτός φυλακής.

Ο δικηγόρος Γουιλφρέντο Ρόμπλες Ριβέρα ανέφερε ότι πήγε στη "φυλακή Barbadillo για μια συνάντηση με τον πελάτη μου, τον πρόεδρο Καστίγιο Τερόνες, τον οποίο βρήκα να αισθάνεται αδιαθεσία και να περπατάει κουρασμένος, όταν τον ρώτησα ανέφερε συμπτώματα προεμφράγματος και γι' αυτό έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο". Ο δικηγόρος επιβεβαίωσε ότι νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου EsSalud στην πρωτεύουσα  Λίμα.

Αργότερα, ο ανταποκριτής του teleSUR,  Ραμίρο Άνγκουλο, μίλησε με τον Εντουάρντο Πάτσας, επίσης δικηγόρο του Καστίγιο, ο οποίος δήλωσε ότι για να τον μεταφέρουν "επειγόντως"  οι υπάλληλοι του Εθνικού Σωφρονιστικού Ινστιτούτου (INPE) σε νοσοκομείο,  "είναι ότι πρέπει να βρισκόταν σε τόσο ακραία κατάσταση".

"Αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω της επίθεσης από αυτή τη δικτατορική κυβέρνηση, από αυτόν τον εισαγγελέα, τον Τσιντάι, από αυτόν τον κύριο Μοράλες από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο οποίος χλευάζει συστηματικά τη δικαιοσύνη, την υγεία και το INPE, ενώ ο πρόεδρος Καστίγιο ήταν άρρωστος, υπέβαλε πολλά αιτήματα (...) τα μέλη του INPE αρνήθηκαν κάθε ιατρική περίθαλψη για τον πρόεδρο Καστίγιο", είπε.

 

Σχολίασε επίσης ότι η οικογένεια του Καστίγιο θέλει να μπει στο κέντρο υγείας και να έχει πληροφορίες, αλλά "το INPE, καθώς είναι μέσα, δεν θέλει να δώσει πληροφορίες στην οικογένεια, επειδή γνωρίζει ότι η οικογένεια θα βγει έξω και θα μιλήσει στον Τύπο".

Ο Καστίγιο εκτίει εντολή προφυλάκισης 18 μηνών με βάση μια εξώδικη   κατάθεση εξπρές  από το Κογκρέσο, καθώς και άλλους 36 μήνες προφυλάκισης, ενώ ερευνάται για φερόμενη ηγεσία δικτύου διαφθοράς στην εκτελεστική εξουσία.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022, ο πρόεδρος ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα το κλείσιμο του Κοινοβουλίου, την αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης και την εγκαθίδρυση μιας εκτελεστικής αρχής έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, λίγο αργότερα καθαιρέθηκε από το Κογκρέσο και στη συνέχεια συνελήφθη από τον ίδιο του τον σωματοφύλακα, ο οποίος τον παρέδωσε στην Εθνική Αστυνομία.

Μετά την αποπομπή του, το Κογκρέσο όρκισε αρχηγό του κράτους την Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της με συνταγματική διαδοχή ως αντιπρόεδρος του Καστίγιο. Ακολούθησε έντονη καταστολή, με περισσότερους από 100 νεκρούς.

(Με πληροφορίες από  το Telesur)


 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De