Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Το οργανωμένο έγκλημα επιδιώκει να δημιουργήσει "παράλληλο κράτος" στο Eκουαδόρ

Πηγή:  sputniknews.lat (El crimen organizado busca crear "un Estado paralelo" en Ecuador)

ΜΟΣΧΑ (Sputnik) - Οι εγκληματικές ομάδες στο Εκουαδόρ επιδιώκουν να δημιουργήσουν "ένα παράλληλο κράτος" μέσω της κρίσης ασφαλείας, προκειμένου να ζουν υπό τους δικούς τους νόμους, δήλωσε στο Sputnik ο Αργεντινός γεωπολιτικός αναλυτής Kρίστιαν Λαμέσα.

"Ο στόχος αυτών των ένοπλων ομάδων είναι ακριβώς να κάνουν το κράτος να εξαρτάται από αυτές και μέσω της χρήσης βίας να κλιμακώσει να τρομοκρατείται ο άμαχος πληθυσμός. Επομένως, αυτή η θεαματική χρήση βίας με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο και στο φως της ημέρας έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου και, μέσω αυτών των εργαλείων, να δημιουργήσει πρακτικά ένα παράλληλο κράτος, στο οποίο αυτές οι ομάδες θα θεσπίζουν τους κανόνες τους και θα καταλήγουν να εξαρτούν από αυτές τις αποφάσεις του κράτους", δήλωσε ο Λαμέσα.

Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι η δύναμη των εγκληματικών συμμοριών να επηρεάζουν την κυβέρνηση εξαρτάται από την αντίδραση της κυβέρνησης στη συντριβή των εγκληματικών πράξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λαμέσα αναφέρθηκε στην εμπειρία του Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο επί δεκαετίες βυθίστηκε στον τρόμο από εγκληματικές συμμορίες, "χωρίς ουσιαστικά καμία αποτελεσματική αντίδραση από το κράτος".

"Χρειάστηκε μόνο η πολιτική απόφαση, στην περίπτωση του Σαλβαδόρ, από τον πρόεδρο Ναγίμπ Βουκέλε,  για να επικρατήσει πραγματικά επί του  οργανωμένου εγκλήματος και να δώσει την απάντηση που χρειαζόταν η κοινωνία", είπε.

Ομοίως, ο Λαμέσα προειδοποίησε  ότι επίσης η πολιτική αδυναμία και τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς αποδυναμώνουν την κρατική ισχύ και δήλωσε ότι η εικόνα μιας χώρας που δεν έχει την ικανότητα ή την αποφασιστικότητα να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους απειλές "αποδυναμώνεται", ιδιαίτερα στις διεθνείς σχέσεις.

 "Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι έχουν δείξει σαφή σημάδια υποστήριξης προς την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα [2007-2017], ο οποίος δεν είναι ακριβώς υποστηρικτής της σημερινής κυβέρνησης του Εκουαδόρ", κατέληξε.

Στις 9 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε "εσωτερική ένοπλη σύγκρουση" λόγω της κρίσης δημόσιας ασφάλειας που μαστίζει τη χώρα και χαρακτήρισε περίπου 20 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ως "τρομοκρατικές οργανώσεις".

Η κρίση ασφάλειας προκλήθηκε στις 7 Ιανουαρίου μετά την   απόδραση από τη φυλακή του Αντόλφο Μασίας, γνωστού και ως "Φίτο" αρχηγού της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος "Λος Τσονέρος" , ο οποίος εξέτιε 34 χρόνια φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών και φόνο και έχει συνδεθεί με μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών.

Μετά την αναφορά της απόδρασης του Φίτο, ξέσπασαν ταραχές σε έξι φυλακές του Εκουαδόρ. Αργότερα, ο  Φαμπρίσιο Κολόν Πίκο, επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης συμμορίας του Εκουαδόρ, της "Λος Λόμπος",  δραπέτευσε επίσης από τη φυλακή.

Αρκετές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν το κύμα επιθέσεων διακίνησης ναρκωτικών στον Ισημερινό και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από δύο μήνες.

Το Εκουαδόρ είχε το 2023 την πιο βίαιη χρονιά της ιστορίας του, με περισσότερες από 7.000 ανθρωποκτονίες, δίνοντας στη χώρα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στη Λατινική Αμερική. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, το Εκουαδόρ ήταν μία από τις ασφαλέστερες χώρες της περιοχής.

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De