Η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι συνεχίζει τα μέτρα προσαρμογής και απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, αυτή τη φορά, 500 δημοσιογράφοι της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Αργεντινής δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις τους.
Στο πλαίσιο του σχεδίου του για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ο Μιλέι απέλυσε δημοσιογράφους, μεταξύ αυτών είναι και ο Ουρουγουανός δημοσιογράφος Βίτορ Ούγκο Μοράλες, ο οποίος διευκρίνισε στα κοινωνικά δίκτυα ότι η εργασία του στην Εθνική Ραδιοφωνία ήταν τιμητική και απλήρωτη.
Σύμφωνα με το Página 12, "πρόκειται κυρίως για παρουσιαστές, δημοσιογράφους και παραγωγούς. Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι αυτή του Βίκτορ Ούγκο Μοράλες, ο οποίος παρουσίαζε το Estación Piazzolla χωρίς να λάβει ούτε δεκάρα από το κράτος".
Η Συνδικαλιστική Ένωση της Εθνικής Ραδιοφωνίας (Intersindical) , από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι το μέτρο επηρεάζει τους εργαζόμενους σε τουλάχιστον 49 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Κάλεσε επίσης σε "επιφυλακή" για την υπεράσπιση της δημόσιας ραδιοφωνίας και των εργαζομένων της.
"Οι εργαζόμενοι των 49 σταθμών της Εθνικής Ραδιοφωνίας επαναβεβαιώνουν το αίτημα που υποβλήθηκε στον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου που είναι υπεύθυνος για την προεδρία του RTA, Χαβιέρ Μόντε, σχετικά με τη συνέχιση της εργασίας όσων συντηρούν καθημερινά τη δημόσια ραδιοφωνία σε όλη τη χώρα. Είναι οι εργαζόμενοι που εγγυώνται την διακίνηση της πληροφόρησης σε κάθε γωνιά της Αργεντινής και υπερασπίζονται το γεγονός ότι το τοπικό περιεχόμενο μεταδίδεται από κάθε ραδιοφωνικό σταθμό".
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί εργάζονται παρά το γεγονός ότι "υποφέρουν από εργασιακή ανασφάλεια εδώ και χρόνια". Υπό αυτή την έννοια, το σωματείο ζήτησε να αναγνωριστεί η εργασιακή σχέση "των συντρόφων".
Ενώ οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ραδιοφωνίας ζητούν επιτακτικά τη διατήρηση των αρχών των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος της RTA, Χαβιέρ Μόντε, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια ιδιωτικοποίησης των μέσων ενημέρωσης.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει στον σημερινό γραμματέα μέσων ενημέρωσης, τον Εντουάρντο Σερενελίνι, ένα σχέδιο για να κρατήσει τα μέσα ενημέρωσης της Εθνικής Ραδιοφωνίας Αργεντινής εντός της τροχιάς του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση που ανακοίνωσε ο Mιλέι στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο Σερενελίνι είναι ο δημοσιογράφος που δήλωσε πρόσφατα ότι είναι το ίδιο να μειωθεί το Netflix και τα γεύματα σε μία φορά την ημέρα. Είπε επίσης ότι οι περικοπές αυτές θα είναι για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, η οποία, σύμφωνα με τον Μιλέϊ, θα διαρκέσει μερικούς μήνες.
Ο Τύπος της Αργεντινής υποστηρίζει ότι οι απολύσεις δημοσιογράφων και δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν μέρος του ελέγχου για την περικοπή των υπερωριών. Οι παροχές αυτές καταβάλλονται σε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβαίνουν τον βασικό μισθό.
Ωστόσο, η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω τριβές με τα συνδικάτα, γιατί οι υπερωρίες αποτελούν μεγάλη βοήθεια για τους εργαζόμενους ώστε να συμπληρώνουν το μηνιαίο μισθό τους. Και αυτό, σε ένα σκηνικό πληθωριστικής κρίσης στην Αργεντινή.
Οι απολύσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του "διατάγματος Mιλέι". Ο πρόεδρος της Αργεντινής, παρά τα βέτο του Δικαστηρίου κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης, συνεχίζει να εφαρμόζει ορισμένες από τις προεκλογικές του προτάσεις.
Και αυτό, ενώ περιορίζει το δικαίωμα διαμαρτυρίας, καθιστά τις συνθήκες εργασίας πιο επισφαλείς και μειώνει τις αποζημιώσεις απόλυσης, μεταξύ άλλων.
(Με πληροφορίες από πρακτορεία και το Página 12)