Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Πρώην μαχητές των Μαλβίνων καταγγέλλουν την "παράδοση της κυριαρχίας" της Αργεντινής στο Ηνωμένο Βασίλειο

 Πηγή:   venezuela-news.com

Πρώην μαχητές των Μαλβίνων καταγγέλουν "σχέδιο παράδοσης της κυριαρχίας της Αργεντινής" στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Χαβιέρ Μιλέι.

Η δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής για την 191η επέτειο της βρετανικής κατοχής του αρχιπελάγους που βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό χαρακτηρίστηκε "παραπλανητική". Ο Μιλέι πρότεινε μια "ώριμη σχέση διαλόγου" με το Ηνωμένο Βασίλειο για την κυριαρχία των νήσων Μαλβίνες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Βετεράνων των Νήσων Mαλβίνες (CECIM) της Λα Πλάτα του Μπουένος Άιρες επέκρινε τη θέση αυτή. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση της La Libertad Avanza (LLA) αντιπροσωπεύει ένα "σχέδιο παράδοσης" της "εθνικής κυριαρχίας".

"Παρατηρούμε στα ψιλά γράμματα  μια παραπλανητική παράγραφο που συμπίπτει με  στην προεκλογική της πλατφόρμα της LLA , η οποία αναφέρει: "Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Αργεντινής επιθυμεί να διατηρήσει μια ώριμη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προβλέπει έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με σκοπό τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα ευνοήσει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων"". 

  Κι άλλες  κριτικές στον Μιλέι  

Υποστηρίζουν ότι "δεν είναι δυνατή η κυριαρχία" όταν "κάθε μέρα" γίνεται όλο και πιο "εμφανές" ότι η κυβέρνηση "υιοθετεί μια πολιτική στάση που είναι ξένη στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων".

 "Είμαστε και πάλι στα χέρια μιας ομάδας που απεμπολεί κάθε ίχνος κυρίαρχης πολιτικής", πρόσθεσε το CΕCIM.

Στο πλαίσιο αυτό, ο CΕLIM υπενθύμισε ότι η Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη βιώσει τη δεκαετία του 1990"την εποχή των στενών σχέσεων", με τις λεγόμενες "συμφωνίες της Μαδρίτης Ι και ΙΙ".

Επίσης, με "την πολιτική του παλιάτσου", η οποία "επαναλαμβάνεται στους νεοφιλελεύθερους κύκλους με την ατυχή συμφωνία που υπογράφηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016", αξίζει να σημειωθεί., κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι.
"Γνωστή ως Foradori-Duncan,  που υπογράφηκε στο μπερ της βρετανικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες, με την οποία η πρωτοβουλία  στον Νότιο Ατλαντικό παραδόθηκε στους Βρετανούς".

Με αυτή την κριτική, οι πρώην μαχητές υπενθύμισαν τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων το 1989 και το 1990 στη Μαδρίτη. Με τις συμφωνίες αυτές αποκαταστάθηκαν οι διμερείς σχέσεις μετά τον πόλεμο του 1982. Εν τω μεταξύ, η "πολιτική του παλιάτσου" εκφράζεται σε μια επιστολή που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίδο ντι Τέγγια στους κατοίκους των νησιών τον Δεκέμβριο του 1998.

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉  https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De