Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Οι κάτοικοι της Γουατεμάλας κινητοποιούνται σε υποστήριξη της ορκωμοσίας του Αρέβαλο

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Οι προγονικές (ιθαγενικές) καλούν στην πραγματοποίηση μιας ημέρας "Προσευχής για την ειρήνη και τη δημοκρατία στη Γουατεμάλα".

Κοινωνικές οργανώσεις της Γουατεμάλας ανέφεραν ότι σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας οι πολίτες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις 14 Ιανουαρίου στην καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το Υπουργέιο Δημόσιας Τάξης , μετά το κάλεσμα που απηύθυναν οι αρχές των ιθαγενών για να υποστηρίξουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο και να εγγυηθούν ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα παρέμβουν.

 Στα πλαίσια αυτών των δράσεων, οι προγονικές αρχές ανέφεραν την πραγματοποίηση μιας ημέρας "Προσευχής για την ειρήνη και τη δημοκρατία στη Γουατεμάλα".

Το κάλεσμα αυτό απέκτησε δυναμική μετά τη σύλληψη του υπουργού Εσωτερικών, Ναπολεόν Μπαριέντος, ο οποίος κατηγορείται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης  για παράβαση καθήκοντος επειδή αντιτάχθηκε στις εντολές καταστολής των διαδηλώσεων του 2023.



Ζήτησαν την παραίτηση της Γενικής Εισαγγελέως, Μαρία Κονσουέλο Πόρας, η οποία επιχειρεί να αγνοήσει τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες εξελέγη ο Αρέβαλο.

Στις 2 Οκτωβρίου, οι αρχές των ιθαγενών από τις περιοχές Τοτονικαπάν, Σολολά, Κίτσε, Εσκίντλα, Τσιμαλτενάνγκο, κ.α, ξεκίνησαν επ' αόριστον εθνική απεργία, αφού το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκλεψε από την έδρα του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE) τις κάλπες με πρωτότυπα ψηφοδέλτια που περιείχαν τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.

Οι κινητοποιήσεις, οι οποίες περιελάμβαναν την κατάληψη δρόμων, μεταφέρθηκαν στην καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την οποία αυτή την Παρασκευή συμπληρώθηκαν 103 ημέρες ειρηνικής αντίστασης.

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De