Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Το Μεξικό έτοιμο για την πρώτη του αποστολή στο φεγγάρι με το πρόγραμμα "Colmena"

Πηγή:  venezuela-news.com

Το Μεξικό είναι πλέον έτοιμο για την πρώτη του αποστολή στo διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος "Colmena", το πρώτο του είδους του στη Λατινική Αμερική.

Η Μεξικανική Διαστημική Υπηρεσία (AEM) ανακοίνωσε ότι ο "Peregrine 1" είναι έτοιμος. Το διαστημικό σκάφος έχει προγραμματιστεί να απογειωθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 8 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η AEM εξήγησε πώς σχεδιάζεται το πρόγραμμα "Colmena", το οποίο έχει ως στόχο να μεταφέρει στην επιφάνεια της Σελήνης πέντε μικρορομπότ που έχουν αναπτυχθεί με "υπερήφανη μεξικανική" τεχνολογία.

Ο γενικός διευθυντής της AEM,  Σαλβαδόρ Λαντέρος Αγιάλα, δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM). Μια ομάδα με επικεφαλής τον επιστήμονα γιατρό Γουστάβο Μεδίνα Τάκο και με την υποστήριξη περίπου 250 φοιτητών.

Η ημερομηνία εκτόξευσης για τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου είναι προσωρινή, καθώς εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και άλλους τεχνικούς παράγοντες. Τα μικρορομπότ θα απογειωθούν με τον πύραυλο ULA Vulcan-Centaur.

Τι θα κάνουν τα μικρορομπότ στη Σελήνη;

Το επίπεδο της μικροσκοπικότητας που απαιτείται για την επίτευξη των χαρακτηριστικών του έργου αποτέλεσε πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους. Τα πέντε μικρορομπότ ζυγίζουν λιγότερο από 60 γραμμάρια και έχουν διάμετρο μόλις 4,7 ίντσες (12 εκατοστά) το καθένα.

Θα έχουν την "αποστολή επίδειξης τεχνολογίας να αναπτυχθούν στη σεληνιακή επιφάνεια και να συνδεθούν ηλεκτρονικά, να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο και στη συνέχεια να συναρμολογήσουν ένα πάνελ που μπορεί να παράγει ενέργεια".

Ο Δρ Medina Tanco σημείωσε ότι "κάτι τόσο μικρό σε μάζα δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για τη σεληνιακή εξερεύνηση".

Το Project Hive, το οποίο έχει υποστεί αρκετές καθυστερήσεις, αποτελεί μέρος του προγράμματος Artemis της NASA. Το τελευταίο αποσκοπεί στην καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι.

Το Μεξικό ετοιμάζεται έτσι να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα στείλει σεληνιακή αποστολή, σε μια χρονιά που ο φυσικός δορυφόρος της Γης αναμένει αρκετές επισκέψεις.

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉  https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De