Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Προσάγονται σε δίκη και απειλούνται με φυλάκιση μέλη του Cubainformación και της Euskadi Cuba

Πηγή: Cubainformacion

Στα μέσα Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη η δίκη με την ποινική δίωξη που κατέθεσε η "αντι-Κάστρο" οργάνωση "Prisoners Defenders" εναντίον του συντονιστή της Cubainformación, José Manzaneda, και εναντίον της οργάνωσης αλληλεγγύης με την Κούβα  Euskadi-Cuba της ένωσης που, μέχρι το 2020, ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.cubainformacion.tv, λόγω του περιεχομένου ενός δημοσιογραφικού έργου. Η αγωγή ζητά ποινή φυλάκισης έξι ετών και αποζημίωση 50.000 ευρώ.

Δικαστικές διώξεις κατά του 
Cubainformación 
και της Euskadi-Cuba (όλα τα υλικά)
Θα φυλακιστεί η κριτική δημοσιογραφία της Cubainformación και η δράση αλληλεγγύης της Euskadi-Cuba ;

Στα μέσα Φεβρουαρίου, στη Μαδρίτη, θα διεξαχθεί δίκη κατά του José Manzaneda, συντονιστή του μέσου ενημέρωσης Cubainformación, και κατά της νομικής εκπροσώπησης της ένωσης Euskadi-Cuba, της οντότητας που, μέχρι το 2020, κατείχε την κυριότητα του domain www.cubainformacion. tv. Το Μέσο (εναλλακτικής) Ενημέρωσης και η (Βασική) οργάνωση αλληλεγγύης με την Κούβα  κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση  και έγκλημα μίσους, με μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της "αντι-Κάστρο" οργάνωσης PrisonersDefenders, η οποία ζητά ποινή φυλάκισης έξι ετών και αποζημίωση 50.000 ευρώ, για το περιεχόμενο του υλικού με τίτλο  "Δημιουργώντας μια κρίση υγείας στην Κούβα: στόχος του πολέμου κατά της ιατρικής συνεργασίας της" .

Η Cubainformación δημοσίευσε το υλικό αυτό τον Οκτώβριο του 2020 και σε αυτό περιέγραφε το έργο των Prisoners Defenders, που σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιχειρούσαν να καταστραφούν οι συμφωνίες ιατρικής συνεργασίας της Κούβας σε πολλές χώρες. Ένας από τους στόχους, αναφέρεται στο υλικό , θα ήταν να εφαρμοστεί ο οικονομικός αποκλεισμός κατά του νησιού στον τομέα της υγείας, περικόπτοντας τα έσοδα που λαμβάνει το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας από τις ιατρικές συμφωνίες με ορισμένες χώρες - μόνο σε ορισμένες, καθώς στις φτωχότερες από αυτές, η Αβάνα αναλαμβάνει όλο το κόστος της (ιατρικής) συνεργασίας - και οι οποίες χρησιμεύουν για τη διατήρηση μέρους του εσωτερικού συστήματος δημόσιας υγείας του νησιού, σε ένα σκηνικό αυστηρών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. Η σημερινή έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών στην Κούβα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα αυτού.  

Αποκλεισμός κατά της Κούβας: Πράξη πολέμου

Πολυάριθμες νομικές και ακαδημαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν τον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ ως "πράξη πολέμου". Τον Νοέμβριο του 2023, στις Βρυξέλλες, ένα συμβολικό Διεθνές Δικαστήριο περιέγραψε στην ετυμηγορία του τον αποκλεισμό ως "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", το οποίο "έχει ήδη προκαλέσει, άμεσα και έμμεσα, την απώλεια πολυάριθμων ανθρώπινων ζωών".

Λόγω της άμεσης συμμετοχής του στον αποκλεισμό, της δημόσιας αιτιολόγησής του στα μέσα ενημέρωσης και της άσκησης πίεσης για την επέκτασή του, μέσω "κυρώσεων", σε χώρες της ΕΕ, το υλικό ανέφερε, στην πρώτη του εκδοχή, ότι ο πρόεδρος του PD είναι, "όπως ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας εγκληματίας πολέμου".

Ο Alfred-Maurice de Zayas, πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνει ότι όσοι πραγματοποιούν αυτόν τον αποκλεισμό, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ είτε για τις οργανώσεις που την υποστηρίζουν, είναι "εγκληματίες πολέμου", ελλείψει "ενός πραγματικού Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου" για να κρίνει τα εγκλήματά τους.

Όποιος διαβάσει ή ακούσει το δημοσίευμα καταλαβαίνει ότι η έκφραση είναι μια δημοσιογραφική υπερβολή που αναφέρεται σε "εγκληματίες του πολέμου κατά της ιατρικής συνεργασίας" ή "του οικονομικού πολέμου" κατά της Κούβας και όχι ενός κηρυγμένου στρατιωτικού πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, η έκφραση, η οποία είναι ξένη προς το σύνηθες, πιο μετρημένο ύφος του μέσου, αποσύρθηκε μετά από λίγες ημέρες, σε μια από τις συνήθεις συντακτικές αναθεωρήσεις. Ωστόσο, προς έκπληξή μας, μια εβδομάδα αργότερα, λάβαμε ένα fax που ανακοίνωνε την έναρξη της δίκης, με επίκεντρο αυτή τη φράση.


Ευρωπαϊκά κονδύλια για την "αποσταθεροποίηση της Ευρώπης και της Ισπανίας"

Μόλις έγινε γνωστή η κατάθεση της  αγωγής , ΜΜΕ όπως το ABC, το El Correo και το El Nuevo Herald δημοσίευσαν τμήματα ενός δελτίου τύπου των Prisoners Defenders, το οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων ανοησιών, ότι η   Euskadi-Cuba λαμβάνει "ευρωπαϊκά κονδύλια (...) για να υπονομεύσει τους θεσμούς και να αποσταθεροποιήσει (...) την Ευρώπη και την Ισπανία". Κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Αυτή η μήνυση επιτίθεται σε έναν οργανισμό και ένα μέσο ενημέρωσης του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης με την Κούβα, επιδιώκοντας να πλήξει οικονομικά τόσο την αναπτυξιακή συνεργασία που πραγματοποιεί το Euskadi-Cuba όσο και, κυρίως, να λογοκρίνει την κριτική και άβολη φωνή του Cubainformación.

Αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό της Κούβας ως έγκλημα πολέμου και να στηρίζουμε τον κουβανικό λαό με κάθε δυνατή αλληλεγγύη. Μια αλληλεγγύη που η Cubainformación και η Euskadi-Cuba θα χρειαστούν τους επόμενους μήνες, απέναντι σε αυτό που, κατά τη γνώμη μας, είναι μια επίθεση στο έργο της συνεργασίας και στην ελευθερία του Τύπου.


Σημείωμα του δικηγόρου υπεράσπισης Endika Zulueta σχετικά με την επικείμενη δίκη για την ελευθερία της έκφρασης στη Μαδρίτη
 
Στις 5 Οκτωβρίου 2020, στον ιστότοπο www.cubainformacion.tv  (που ανήκε τότε στην Ένωση Euskadi-Cuba), ο δημοσιογράφος José Manzaneda δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Δημιουργώντας μια κρίση υγείας στην Κούβα, στόχος του πολέμου κατά της ιατρικής συνεργασίας της", στο οποίο, μεταξύ άλλων σκέψεων, ανέφερε τα εξής: "Ο Javier Larrondo, μέλος μιας από τις οικογένειες της κουβανικής αστικής τάξης που προστατεύονταν από τη δικτατορία του Fulgencio Batista, είναι, όπως ο Marco Rubio και ο Donald Trump, εγκληματίας πολέμου. Και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί" (έκφραση που διαγράφηκε από τον ιστότοπο στις 13 Οκτωβρίου 2020).

Ο Javier Larrondo είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, που ασκεί πολιτική με την ιδιότητα του προέδρου της ΜΚΟ "“Prisoners Defender ", ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην ιατρική συνεργασία της Κούβας.

Είναι προφανές ότι η έκφραση "εγκληματίας πολέμου", σε σχέση με τον τίτλο του άρθρου, υπονοεί τον "πόλεμο κατά της ιατρικής συνεργασίας" που πραγματοποιεί η κουβανική κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο πλαίσιο ένοπλης σύγκρουσης,  https://es.wikipedia.org/wiki/Crimen_de_guerra .

Κατά την ακροαματική διαδικασία του Φεβρουαρίου, η ιδιωτική δίωξη που άσκησε ο κ. Larrondo ζητά ποινή φυλάκισης 6 ετών και πρόστιμο 26 μηνών -15.600 ευρώ- (13 μήνες φυλάκιση σε περίπτωση μη καταβολής) και αποζημίωση 50.000 ευρώ, θεωρώντας τόσο τον δημοσιογράφο όσο και τον νόμιμο εκπρόσωπο της ιστοσελίδας υπεύθυνους για τα εγκλήματα της σοβαρής προσβολής, της σοβαρής συκοφαντικής δυσφήμισης και της υποκίνησης σε μίσος, για τον καθένα από τους κατηγορούμενους.

Τόσο η Εισαγγελία όσο και η υπεράσπιση ζητούν αθώωση, θεωρώντας ότι τα γεγονότα δεν συνιστούν έγκλημα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΊΑΣ - Όχι μόνο μας φαίνεται προφανές ότι τα γεγονότα δεν συνιστούν έγκλημα, αλλά είναι επίσης παράδοξο το γεγονός ότι ο πρόεδρος μιας ένωσης που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο επιδιώκει να ποινικοποιήσει την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της πληροφόρησης και την ιδεολογική ελευθερία, αλλά ζητά και τη φυλάκιση για περισσότερα από 6 χρόνια όσων απλώς διαφωνούν νόμιμα με μια συγκεκριμένη πολιτική πρακτική σε ένα δημοσιογραφικό άρθρο.

 

 Βοηθήστε μας οικονομικά!
Για να μην οδηγήσουν τα δικαστικά έξοδα στο κλείσιμο του Cubainformación, μπορείτε να μας βοηθήσετε με δύο τρόπους:
  • Είτε με το να γίνετε μέλος της Cubainformación (ή με μια επιπλέον συνεισφορά αν είστε ήδη μέλος) μέσω αυτής της φόρμας: https://www.cubainformacion.tv/campaigns/yotambiensoyci/donativo
  • Είτε συμμετέχοντας στην εκστρατεία crowdfunding για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα νομικά έξοδα στην πλατφόρμα Goteo:  https://www.goteo.org/project/por-un-articulo-que-denuncia-el-bloqueo-de-eeuu-a-


 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De