Πηγή:
teleSUR (telesurtv.net)
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Moussa Faki Mahamat, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό αυτού που αποκάλεσε "άδικο πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού".
Οι ηγέτες των χωρών του Κινήματος των Αδεσμεύτων κατήγγειλαν την Παρασκευή τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και απαίτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός εκεί, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του μπλοκ των 120 μελών.
Δεκάδες αρχηγοί κρατών και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών (ΚΑΧ) , το οποίο ιδρύθηκε επίσημα το 1961 από χώρες που αντιτάχθηκαν στην ένταξή τους σε ένα από τα δύο κύρια στρατιωτικά και πολιτικά μπλοκ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, συμμετέχουν στη 19η Σύνοδο Κορυφής στην Ουγκάντα.
Ο αντιπρόεδρος της Κούβας Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, σε ομιλία του προς τους αντιπροσώπους, κατήγγειλε ότι "από τις 7 Οκτωβρίου γίναμε μάρτυρες μιας από τις πιο σκληρές πράξεις γενοκτονίας που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία".
"Πώς μπορούν οι δυτικές χώρες, που λένε ότι είναι τόσο πολιτισμένες, να δικαιολογούν τις δολοφονίες γυναικών και παιδιών στη Γάζα, τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και σχολείων και τη στέρηση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και τρόφιμα;" διερωτήθηκε ο Κουβανός αντιπρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, ζήτησε να τερματιστεί άμεσα ο "άδικος πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού λαού", όπως τον χαρακτήρισε.
Σχεδόν όλες οι αφρικανικές χώρες ανήκουν στο ΚΑΧ και αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των μελών του, ενώ άλλα κράτη μέλη κυμαίνονται από την Ινδία και την Ινδονησία έως τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, τη Χιλή, το Περού και την Κολομβία.
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Κιρίλ Ραμαμπόσα, δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα κατέδειξε την ανεπάρκεια των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει βέτο σε πολλά ψηφίσματα που επικρίνουν το Ισραήλ.
"Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης που να είναι δίκαιο και ισότιμο και να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ανθρώπων σε καταστάσεις απειλής και βλάβης", δήλωσε ο Ραμαμπόσα.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Ναμίμπια, Ντάιβα Νετουμάντι , δήλωσε: "Καλούμε το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και να επιστρέψει τη σταθερότητα στην Παλαιστίνη". Την Τρίτη, ανώτεροι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το αν η τρέχουσα εισβολή θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία ή όχι.
Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ουγκάντα στον ΟΗΕ, Αντόνια Αγιεμπάρε, δήλωσε: "Είχαμε πραγματικά μια μακρά συζήτηση και διαπραγμάτευση σε πνεύμα ανταλλαγής και συμφωνήσαμε σε μια γλώσσα που ταιριάζει στη Γάζα. Πραγματικά επικροτούμε τη Νότια Αφρική και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο και ήταν πραγματικά ένα τολμηρό βήμα και περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο".