Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Πέθανε η Κολομβιανή γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρντοβα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Πολυάριθμα συλλυπητήρια εκφράστηκαν   στα κοινωνικά δίκτυα όταν έγινε γνωστός ο θάνατος της γνωστής Κολομβιανής κοινωνικής ακτιβίστριας και γερουσιαστή του Pacto Histórico, που πέθανε στην πόλη Μεντεγίν σε ηλικία 68 ετών, ως αποτέλεσμα ενός εμφράγματος.

Ο γερουσιαστής, γνωστή κοινωνική αγωνίστρια και μεγάλη ηγέτης που ήταν πάντα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης για τον κολομβιανό λαό, πέθανε στην πόλη Μεντεγίν σε ηλικία 68 ετών.

Η πρόεδρος της πλατφόρμας πολυμέσων teleSUR, Πατρίσια Βιγέγας , επιβεβαίωσε την είδηση στον επίσημο λογαριασμό της X (πρώην Twitter) και σε δηλώσεις της στο ίδιο ειδησεογραφικό κανάλι.



 Σύντομο βιογραφικό 

Κολομβιανή δικηγόρος και πολιτικός, γεννημένη στο Μεντεγίν  στις 25 Ιανουαρίου 1955. Ως έφηβη, ξεκίνησε το κοινωνικό και πολιτικό της έργο στις περιθωριοποιημένες κοινότητες του Μεντεγίν, συνδεόμενη με το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Η Κόρντοβα ήταν μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος για μεγάλο μέρος της πολιτικής της σταδιοδρομίας και ηγέτης του κινήματος Poder Ciudadano στα αριστερά του κόμματος. Ως βουλευτής εργάστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών, τις εθνικές και σεξουαλικές μειονότητες  και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αποφοίτησε ως δικηγόρος από το Πανεπιστήμιο Pontificia Bolivariana στο Μεντεγίν και αργότερα απέκτησε πτυχία ειδικού στο εργατικό δίκαιο και την οργανωτική ανάπτυξη στο ίδιο πανεπιστήμιο και ειδικού στην κοινή γνώμη και το μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Pontificia Javeriana (Μπογκοτά).

Η Córdoba διατήρησε πάντα έναν προοδευτικό, φιλελεύθερο και αντικληρικό προφίλ στην πολιτική της ζωή, την οποία ξεκίνησε στο πλευρό του ηγέτη ΓΑουίλιαμ Χαραμίγιο. Μεταξύ 1984 και 1986 κατείχε το πρώτο της δημόσιο αξίωμα ως αναπληρώτρια ελεγκτής του δήμου του Μεντεγίν.

Το τελευταίο έτος, ο Γουίλιαμ Χαραμίγιο έγινε δήμαρχος του Μεντεγίν και την όρισε ως προσωπική του γραμματέα, μια θέση στο δημοτικό γραφείο που την κατέστησε το δεξί χέρι του δημάρχου κατά τη διάρκεια των δύο ετών που ήταν επικεφαλής της διοίκησης.

Το 1988 κέρδισε το πρώτο της αιρετό αξίωμα ως δημοτική σύμβουλος και αργότερα εξελέγη δημοτική σύμβουλος του Μεντεγίν για διετή θητεία.

Το εξαιρετικό της έργο την ενθάρρυνε να θέσει υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1990, αλλά δεν εξελέγη - μήνες αργότερα κέρδισε μια έδρα στη Συνέλευση της Περιφέρειας Αντιόκια. Το 1991, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για τη Βουλή και κέρδισε μια έδρα για τη διετία 1992-1994.

Το 1994, ο Γουίλιαμ Χαραμίγιο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικούσε την επανεκλογή του ως γερουσιαστής και η  Πιεδάδ Κόρντοβα έγινε η κληρονόμος του πολιτικού του ρεύματος, εκλεγόμενη για πρώτη φορά γερουσιαστής της Δημοκρατίας για την περίοδο 1994-1998.

Το 1998 επανεξελέγη γερουσιαστής και σε αυτή τη νομοθετική περίοδο πρόσθεσε στα τυπικά θέματα συζήτησης (μειονότητες, μητέρες της κοινότητας) το θέμα της λύσης της ένοπλης σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις,  για το οποίο απήχθη με εντολή του αρχηγού των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), Κάρλος Καστάνιο, το 1999.

Μετά από αρκετές εβδομάδες, απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία και αποφάσισε να εξοριστεί με την οικογένειά της στον Καναδά. Μετά την εξορία της, επέστρεψε στη χώρα για να συνεχίσει το πολιτικό της έργο, αλλά έπεσε θύμα δύο επιθέσεων, από τις οποίες διέφυγε σώα- στη συνέχεια αποφάσισε ότι τα παιδιά της θα έπρεπε να ζήσουν μόνιμα στον Καναδά.

Η Πιεδάδ Κόρντοβα  θεωρείται μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές Κολομβιανές του φεμινιστικού κινήματος της Λατινικής Αμερικής.

Είναι μέλος της διακοινοβουλευτικής  πληθυσμιακής ομάδας   μέσω της οποίας προωθούνται δημόσιες πολιτικές για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Έχει εκπροσωπήσει λαμπρά τον πολιτικό της οργανισμό και τη χώρα της σε σημαντικά φόρουμ και παγκόσμιες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης των Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο της Κίνας το 1995.

Θεωρείται πρωτοπόρος στη χρήση των νέων τεχνολογιών, ο ιστότοπός της http://www.piedadcordoba.net  έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, όπως το καλύτερο πολιτικό ιστότοπο στη Λατινική Αμερική το 2005 από το e-lecciones.net, καθώς και πολλές υποψηφιότητες. Έχει αναγνωριστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για το πολιτικό της έργο με τη χρήση του Διαδικτύου.


Αντιδράσεις για τον θάνατο της Κολομβιανής γερουσιαστή  Πιεδάδ Κόρντοβα  

Σε μία από τις πρώτες αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο έγραψε για την εκλιπόντα γερουσιαστή:

"Η Πιεδάδ Κόρντοβα ήταν μια γυναίκα που χτυπήθηκε από μια εποχή και μια κοινωνία. Αγωνίστηκε σε όλη την ώριμη ζωή της για μια πιο δημοκρατική κοινωνία. Το σώμα και το μυαλό της δεν άντεξαν στην πίεση μιας αναχρονιστικής κοινωνίας, η οποία επικροτούσε τις προσαρμογές των νέων, η οποία μισούσε τον διάλογο και την ειρήνη, η οποία μισούσε τους μαύρους, τους ιθαγενείς και τους φτωχούς, η οποία την αντιμετώπιζε σαν εγκληματία".


Ένας φασίστας εισαγγελέας την απέβαλε από τη Γερουσία χλευάζοντας τους ψηφοφόρους της. Ήθελα να επανορθώσω και βοήθησα να μπει στη λίστα του Ιστορικού Συμφώνου, ένιωθα ότι το άξιζε. Ως βουλευτή τη γνώρισα και ως γερουσιαστής πέθανε. Μια πραγματική φιλελεύθερη πέθανε.

Άλλα συλλυπητήρια ήρθαν από το Εναλλακτικό Δημοκρατικό Πόλο (Polo Democrático Alternativo~ PDA), ο οποίος, στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο X, εξέφρασε θλίψη για τον θάνατο της γερουσιαστή, υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μαχήτριας της ειρήνης.

 

"Μια γυναίκα που, όπως λίγες άλλες, αντιμετώπισε παραστρατιωτικές απαγωγές, διώξεις και τις κατηγορίες και συκοφαντίες των εχθρών της και η οποία, ακόμη και έτσι, παρέμεινε αξιοπρεπής και μαχητική. Ένας αδελφικός χαιρετισμός στους γιους, τις κόρες, την οικογένεια και τους φίλους της που στάθηκαν πάντα στο πλευρό της", δήλωσε.



Στη σειρά συλλυπητηρίων προστέθηκε και το επίσημο Ιστορικό Σύμφωνο, λέγοντας: "Με βαθιά θλίψη, ανακοινώνουμε ότι ο γερουσιαστής @piedadcordoba δυστυχώς απεβίωσε στο Μεντεγίν. Ένας ακούραστος μαχητής για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Ειρήνη στον τάφο της, στέλνουμε μια ειλικρινή αγκαλιά στην οικογένεια και τους φίλους της".

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De