Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Η Βενεζουέλα αποκαλύπτει απόπειρες πραξικοπήματος που εξουδετερώθηκαν

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Ο Γενικός Εισαγγελέας Tάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ παρουσίασε μια σειρά ενέργειες που αποκαλύφτηκαν , σκοπός των οποίων ήταν η δολοφονία του αρχηγού του κράτους.

Συνολικά 31 άτομα - πολίτες και στρατιωτικοί - έχουν συλληφθεί στη Βενεζουέλα από τον Μάιο του 2023, επειδή φέρονται να εμπλέκονται σε πέντε σχέδια συνωμοσίας που περιλάμβαναν τη δολοφονία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δήλωσε τ ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εισαγγελέας παρουσίασε μια σειρά ενέργειες που αποκαλύφτηκαν και είχαν στόχο στόχο τη δολοφονία του αρχηγού του κράτους. Η τελευταία από αυτές επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο και αφορούσε τρομοκρατικές ενέργειες.

Όλοι οι κρατούμενοι είναι καταδικασμένοι, ομολόγησαν και αποκάλυψαν πληροφορίες για τα σχέδια εναντίον της πλειοψηφίας του λαού της Βενεζουέλας και της δημοκρατικής κοινωνίας, είπε.

 

Σημείωσε ότι από το 2001 η χώρα έχει στοχοποιηθεί για αποσταθεροποίηση με βία και ανέφερε ότι το 2023 αναπτύχθηκαν σχέδια συνωμοσίας εναντίον της χώρας.

"Αυτές οι πέντε συνωμοσίες συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου κατά της ειρήνης και της κυριαρχίας στη Βενεζουέλα", είπε.

Η πρώτη από αυτές εξουδετερώθηκε τον Μάιο του 2023 και 11 συνολικά πολίτες συνελήφθησαν για συνωμοσία και προδοσία.


Ο εισαγγελέας τόνισε ότι τα εγκλήματα που κατηγορούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι: αντίσταση κατά της αρχής σωματικές βλάβες, υλικές ζημιές, συνωμοσία, προδοσία, αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών, παράνομη διακίνηση όπλων και πυρομαχικών.

Ο Σάαμπ τόνισε ότι σε μια δεύτερη περίπτωση συνωμοσίας "διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα πολιτών και αστυνομικών λειτουργούσε σε συντονισμό με μέλη μιας ξένης οργάνωσης πληροφοριών".

Οι συνωμότες στρατολογούσαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας "για να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την προεδρική ασφάλεια, τις στρατιωτικές μονάδες και πολιτικά γεγονότα. Στην συνωμοσία αυτή εμπλέκονται τρεις πολίτες που έχουν ήδη συλληφθεί σ και στους οποίους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες.


Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι τρομοκρατία, προδοσία, συνωμοσία με ξένες κυβερνήσεις, αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών και σύσταση συμμορίας, δήλωσε ο εισαγγελέας, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξαρθρώθηκε μια τρίτη υπόθεση συνωμοσίας κατά το έτος 2023, όπου μια τρομοκρατική ομάδα επιχείρησε να κάνει απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του υπουργού Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο.

Συνελήφθησαν πέντε άτομα και τα εγκλήματα που κατηγορούνται είναι προδοσία, συνωμοσία, τρομοκρατία και σύμπραξη, ανέφερε.

Επισήμανε επίσης ότι αποκαλύφθηκε μια τέταρτη συνωμοσία, στην οποία συνελήφθη ο Χοσέ Φορτουνάτο Γκερέρο Ρόχας στο δήμο Χοσέ Μαρία Σεμπούν στην πολιτεία Ζούλια. Ο εν λόγω συλληφθείς εισερχόταν παράτυπα στη χώρα επιχειρώντας να ασκήσει κατασκοπευτικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τα άτομα αυτά κατηγορήθηκαν για τα εγκλήματα της τρομοκρατίας, της προδοσίας, της συνωμοσίας με ξένες κυβερνήσεις, ενώ υπάρχει και μια υπόθεση που ονομάζεται Brazalete blanco, η οποία αφορά κατά συρροή δολοφόνους.

Περαιτέρω, ο Σάαμπ ανέφερε ότι αποκαλύφθηκε ένα πέμπτο σχέδιο συνωμοσίας κατά τη διάρκεια του 2023, με τον πρώην στρατιωτικό Άνχελο Ερέδια να συλλαμβάνεται σε μια αγροτική περιιοχή κοντά στα σύνορα στην πολιτεία Τάτσιρα.

Η  εισαγγελική αρχή υπογράμμισε ότι ο Ερέδια  σχεδίαζε να επιτεθεί στην 21η Ταξιαρχία Πεζικού του Μπολιβαριανού Στρατού που βρίσκεται στην Τάρσιρα για να καταλάβει οπλισμό προκειμένου να επιχειρήσει απόπειρα δολοφονίας του κυβερνήτη  Φρέντυ Μπερνάλ.

Ο εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο Ερέδια είχε επίσης εντολή να ξεκινήσει κλιμάκωση των τρομοκρατικών ενεργειών μέχρι να γίνει απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου της Βενεζουέλας. Ανέφερε επίσης ότι για την πράξη αυτή ζητήθηκαν τέσσερα εντάλματα σύλληψης κατά των στρατιωτικών και των πολιτών που συμμετείχαν στα σχέδια αυτά.
 


Πρόσθεσε ότι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν επίσης  τέσσερα  άτομα , ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης γά άλλα  έξι.

Τα εγκλήματα για τα οποία ερευνώνται είναι προδοσία και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε.

Επανέλαβε ότι οι πέντε συνωμοσίες που καταγράφηκαν το 2023 ήταν πράξεις διαρκείας. Επεξεργάζονται προκειμένου να επιβληθεί οριστική καταδίκη με τη μέγιστη ποινή που προβλέπει η νομοθεσία της Βενεζουέλας.

Ο γενικός εισαγγελεάς αμφισβήτησε τη δράση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη γενοκτονία που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και επεσήμανε να μην εκπλαγούμε αν εκφραστούν υπέρ των κατηγορουμένων συνωμοτών. 

Καταδίκη των σχεδίων συνωμοσίας

Ο Αντιπρόεδρος του τομέα Πολιτικής Κυριαρχίας, Ασφάλειας και Ειρήνης και Υπουργός Άμυνας, Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες, μαζί με άλλες στρατιωτικές αρχές, τάχθηκε σήμερα κατά των σχεδίων συνωμοσίας που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας της Νότιας Αμερικής.

"Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα επεισόδια που χρηματοδοτούνται από έξω, που σχεδιάζονται από έξω για να προκαλέσουν πόνο, να χύσουν  Βενεζουελάνικο αίμα, να συνεχίσουν την άγονη προσπάθεια να διασπάσουν, να κατακερματίσουν την κοινωνία της Βενεζουέλας και να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.Αυτές είναι οι απεγνωσμένες προσπάθειες της ακροδεξιάς, η οποία συνδέεται με ξένες υπηρεσίες, με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό", ανέφερε και καταδίκασε.

Ο Παδρίνο Λόπες  αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και στα πέντε σχέδια συνωμοσίας, ενέργειες που συνδέονται με ξένες υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA), η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και η Νότια Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ).

Είπε ότι βρίσκονται σε μεγάλη επαγρύπνηση για να προστατέψουν τον λαό της Βενεζουέλας από το να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά τη ζημιά "μιας συστηματικής, μόνιμης επίθεσης εναντίον της χώρας μας, εναντίον της πατρίδας μας".


Ο αντιπρόεδρος του τομέα ανέγνωσε ένα ανακοινωθέν στο οποίο οι Μπολιβαριανές Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) απορρίπτουν κατηγορηματικά "αυτές τις εγκληματικές και τρομοκρατικές πράξεις που επιτίθενται κατάφωρα στο νόμιμα συγκροτημένο σύστημα διακυβέρνησης, στις αρχές και τους θεσμούς του κράτους και στην ειρήνη του λαού της Βενεζουέλας".

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι FANB,, θα απαντήσεουν"δυναμικά σε τέλεια πολιτικοστρατιωτική ενότητα απέναντι σε κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης, τηρώντας αυστηρά το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας", επαναβεβαιώνοντας την απόλυτη πίστη της στον Πρόεδρο Μαδούρο.


 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De