Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Η Κούβα επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στην αρχή της μίας Κίνας

Πηγή | Cuba Si

Η Κούβα επικύρωσε σήμερα την υποστήριξή της στην αρχή της μίας Κίνας και στις προσπάθειες της ασιατικής κυβέρνησης για εθνική επανένωση, ενόψει των πρόσφατων εκλογών στην Ταϊβάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες επανέλαβε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο κοινωνικό δίκτυο X ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της επικράτειας του ασιατικού γίγαντα και ότι το ζήτημα αυτό είναι εσωτερικό θέμα της χώρας αυτής.

Η κινεζική κυβέρνηση τόνισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ταϊβάν δεν αλλάζουν το βασικό μοτίβο των σχέσεων και την επιδίωξη της επανένωσης.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν του Κρατικού Συμβουλίου τονίζεται ότι οι εκλογές αυτές δεν ανακόπτουν "τη γενική τάση ότι η πατρίδα θα επανενωθεί τελικά και αναπόφευκτα".

Η ασιατική κυβέρνηση τόνισε την τήρηση της Συναίνεσης του 1992 και της αρχής της μίας Κίνας, "θα αντιταχθούμε αποφασιστικά σε αποσχιστικές πράξεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων".

Οι εκλογές για την ηγεσία της Ταϊβάν έληξαν με νίκη του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος είναι αυτονομιστής υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Ο Lai κέρδισε το 40% των ψήφων, ενώ το ψηφοδέλτιο του Kuomintang -που είναι πιο ανοιχτό στο διάλογο με το Πεκίνο- τερμάτισε με 33,49%, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ταϊβάν.

Από την άλλη πλευρά, από τις 113 έδρες στο νομοθετικό σώμα, το κινεζικό Κουομιντάνγκ κέρδισε 52, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα 51, το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν κέρδισε οκτώ και όσοι δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις πολιτικές οργανώσεις κέρδισαν δύο.

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De