Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο ορκίζεται πρόεδρος της Γουατεμάλας

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

H τελετή ορκωμοσίας του Aρέβαλο  πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Miguel Ángel Asturias στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

Ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρεβάλο, ορκίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ενώπιον του επικεφαλής του Κογκρέσου της Δημοκρατίας, Σαμουέλ Πέρες, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση άνω των 10 ωρών.

 Μετά την ορκωμοσία του, ο Aρέβαλο  εκφώνησε την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος στην οποία τόνισε τη δύναμη της δημοκρατίας της Γουατεμάλας, η οποία αντιστάθηκε "με ενότητα και εμπιστοσύνη" στις προσπάθειες διαφόρων πολιτικών τομέων της χώρας να τον εμποδίσουν να αναλάβει τα καθήκοντά του.



 Ο νέος αρχηγός του κράτους ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξή της. Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη αυτή είναι "θεμελιώδης για την επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλει η κοινωνία της Γουατεμάλας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών της και τη διατήρηση του κράτους δικαίου".

Τόνισε ότι ο λαός της Γουατεμάλας επέδειξε "σοφία" και ότι το Ανώτατο Εκλογοδικείο και το Συνταγματικό Δικαστήριο προστάτευσαν την "κυρίαρχη επιθυμία" να "ζήσουμε στη δημοκρατία".

Ο Arévalo επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα καταπολεμήσει τις πράξεις διαφθοράς, λέγοντας ότι "δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να υποκύψουν ξανά στη διαφθορά και την ατιμωρησία".

Δεσμεύτηκε να "προωθήσει την πρόοδο" στη χώρα. "Στον λαό της Γουατεμάλας, στην πολιτική ηγεσία της, στους κοινωνικούς και προγονικούς ηγέτες της, καθώς και στην επαγγελματική και επιχειρηματική ηγεσία της, απευθύνω μια ειλικρινή πρόσκληση να ενωθούν (...) Είναι καιρός να ξεκινήσουμε μια πορεία διαλόγου και ειρήνης.

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία να αντιστρέψουμε δεκαετίες κοινωνικής παραμέλησης και θεσμικής υποβάθμισης", είπε.

Μετά την τελετή στο Πολιτιστικό Κέντρο, ο πρόεδρος μετέβη στην Πλατεία Συντάγματος , όπου χαιρέτησε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει την ανάληψη των καθηκόντων του ως συνταγματικού αρχηγού του κράτους για τη θητεία 2024-2028.

Νωρίτερα, μετά από αρκετές ώρες καθυστέρησης, το Κογκρέσο όρκισε τους 160 βουλευτές που απαρτίζουν τη δέκατη νομοθετική περίοδο (2024-2028). Ο Αρέβαλο ήταν παρών στην τελετή.



Στη συνέχεια, εκλέχθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κογκρέσου για τη νομοθετική περίοδο 2024-2025, στο οποίο θα προεδρεύει ο βουλευτής Σάμουελ Πέρες , του φιλοκυβερνητικού Κινήματος "Σπόρος".

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα κοινωνικά κινήματα κατήγγειλαν ότι μέλη του απερχόμενου νομοθετικού σώματος προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την ορκωμοσία του προεδρικού διδύμου και των νέων νομοθετών.

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De