Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Παρουσία των αρχηγών κρατών της Ονδούρας και της Κολομβίας η ορκωμοσία του Μπερνάρντο Αρέβαλο στη Γουατεμάλα

Πηγή:  venezuela-news.com

Αρκετοί ξένοι ηγέτες έφτασαν στη Γουατεμάλα για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου, Μπερνάρντο Αρέβαλο, αλλά λόγω των εντάσεων και της καθυστέρησης για 9 περίπου ώρες της πανηγυρικής συνεδρίασης του Κογκρέσου της Δημοκρατίας, έφυγαν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο ηγέτης της "Semilla" (Σπόρος) , με εξαίρεση την πρόεδρο της Ονδούρας, Ξιομάρα Κάστρο και τον πρόεδρο της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο.

Οι Πρόεδροι Κάστρο και Πέτρο όχι μόνο παρέμειναν στην εκδήλωση στο Εθνικό Θέατρο, σε αντίθεση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο, και τον πρόεδρο της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, αλλά και μίλησαν απαιτώντας από το Κογκρέσο να ορκίσει αμέσως τον νέο πρόεδρο.

Από την τελετή ορκωμοσίας αποχώρησαν επίσης ο πρόεδρος της Παραγουάης, Σαντιάγο Πένια, ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροντρίγκο Τσάβες, και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε ΣΤ'.

Όσο αφορά την αρχηγό του κράτους της Ονδούρας, η ίδια δήλωσε, μέσω του "Χ", ότι ως πρόεδρος του Συστήματος Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής, απηύθυνε επείγουσα έκκληση στη Νομοθετική Συνέλευση της Γουατεμάλας. "Να συμμορφωθεί με τη συνταγματική εντολή και να προχωρήσει στην ορκωμοσία του προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πέτρο, ο οποίος δέχτηκε ένα θερμό χειροκρότημα, ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισε τον νεοορκισθέντα πρόεδρο της Γουατεμάλας αφού προηγουμένως διαβεβαίωσε ότι δεν θα έφευγε από τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής μέχρι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία.



 Συναντήσεις εν μέσω εντάσεων και καθυστέρησης

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο είχε συναντήσεις τόσο με την πρόεδρο της Ονδούρας όσο και με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο, ενώ πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση σε σώμα του Κογκρέσου για να προχωρήσει στην ορκωμοσία.

Με την Κάστρο συζήτησε για την προσωρινή προεδρία της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), την οποία θα έχει η Κολομβία για το 2025. Συζήτησαν επίσης διμερή έργα για την περιοχή, καθώς και τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την προώθηση των καθαρών μορφών ενέργειας.

Ο αρχηγός του κολομβιανού κράτους αντάλλαξε επίσης με τον Aρέβαλο απόψεις για την πολιτική κατάσταση και τις νέες σχέσεις στην αμερικανική ήπειρο. Στόχος ήταν να εξεταστούν οι σχέσεις μεταξύ της μαφίας και της πολιτικής, η διαφθορά που προκαλεί βία, καθώς και μια πρόταση για έναν ηπειρωτικό διάλογο για την ασφάλεια.

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉  https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De