Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

"Το Μίλεϊ επηρεάζει την ενότητα της περιοχής": Η Αργεντινή δεν θα έχει πρεσβευτές στην Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα

Πηγή: venezuela-news.com

Πρόσφατα, η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Nτιάνα Μοντίνο, ανακοίνωσε ότι η χώρα της δεν θα διατηρεί πρεσβευτές στην Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα. Αυτό έγινε μετά από διάφορες δηλώσεις του προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός πρόεδρος της Αργεντινής, όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, είχε δηλώσει πάνω από μία φορές ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής δεν θα διατηρούσε σχέσεις με "κομμουνιστικά" έθνη, αν και αργότερα ζήτησε χρήματα από την Κίνα.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας προχώρησε και ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι θα αποσύρει επίσης τον πρεσβευτή της από την Αργεντινή.

Υπό αυτή την έννοια, εν μέσω της γεωπολιτικής αναδιαμόρφωσης, η κυβέρνηση Μίλεϊ έχει ήδη επισημοποιήσει ότι η Αργεντινή θα έχει μόνο επίσημη εκπροσώπηση σε αυτά τα κράτη, μέσω ενός επιτετραμμένου.

Ο Χόρχε Κρέινες, πολιτικός αναλυτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Αργεντινής, επεσήμανε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι ο Mιλέι θα επηρεάσει την ενότητα στην περιοχή, "κάτι που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες".
 "Ο Milei και οι άνθρωποί του έρχονται να επηρεάσουν κάτι που είναι θεμελιώδες για την ήπειρό μας, δηλαδή την ενότητα και την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής", ανέφερε ο Αργεντινός πολιτικός στο Página 12.

Ο  Κρέινες, ωστόσο, δήλωσε ότι αυτές οι αποφάσεις του Mιλέι "δεν θα φέρουν σύγκρουση". Διότι οι αρχές των χωρών αυτών θα έχουν "συγκαταβατική στάση, αν και με διαφωνίες".

Ο αριστερός ηγέτης διευκρίνισε επίσης ότι ο Αργεντινός πρόεδρος διέπεται από τον "νεοφιλελεύθερο δογματισμό" της La Libertad Avanza (LLA). Το μοντέλο αυτό συνίσταται στη διακυβέρνηση βάσει ενός σχήματος εταιρειών, των οποίων κράτος-βάση είναι οι ΗΠΑ, από τις οποίες καθορίζουν την εξωτερική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προβούν σε κάθε ενέργεια που τους επιτρέπει να "αποδυναμώσουν τη Mercosur, την Unasur, τη Celac".

 "Ειδικά οι χώρες που δεν εξαρτώνται από την εντολή των ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να την επηρεάσουν", εξήγησε.

 

"Πλήττουν την Αργεντινή"

Ο Κρέινες υποστήριξε επίσης ότι ενώ ο Mιλέι δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση στις σχέσεις με την Κίνα, τα μέλη της LLA "βλάπτουν την Αργεντινή".

"Δεν αναγνωρίζουν την πραγματικότητα του σημερινού κόσμου. Όπου οι ΗΠΑ χάνουν θέσεις, αποδυναμώνονται στη διεθνή σκηνή και εμφανίζονται άλλοι πόλοι ισχύος".

Εξήγησε ότι με τον ασιατικό γίγαντα οι δεσμοί θα λειτουργήσουν "με όρους ιδιωτικών συμφερόντων". Διότι, κατά τη γνώμη του, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει ό,τι σχετίζεται με τα δημόσια έργα.

Τέλος, ο Κρέινες εξέφρασε τη λύπη του για τις συνθήκες στις οποίες βλέπει την Αργεντινή. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τις συζητήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε.

"Πρόκειται για συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με τα εθνικά συμφέροντα ή με την ενότητα της Λατινικής Αμερικής, αλλά μάλλον με τα αυτοκρατορικά συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού τομέα", είπε.

 

🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr

 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Des