Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Παρεμβατική επίσκεψη: Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει πολεμικό πλοίο στη Γουιάνα

Πηγή:  venezuela-news.com

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να στείλει ένα πολεμικό πλοίο στη Γουιάνα σε μια χειρονομία "διπλωματικής" και στρατιωτικής υποστήριξης προς την πρώην βρετανική αποικία του.

Η δικαιολογία του Ηνωμένου Βασιλείου

Η απόφαση να στείλει το πολεμικό πλοίο
HMS Trent στη Γουιάνα αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης προσπάθειας του Ηνωμένου Βασιλείου να επιδείξει τη διεθνή διπλωματική του υποστήριξη προς την πρώην αποικία του.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το HMS Trent θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις μετά τα Χριστούγεννα.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω των ανανεωμένων διεκδικήσεων της Βενεζουέλας στην πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά περιοχή Εσεκίμπο, με την οποία υπάρχει εδαφική διαφορά  με τη Γουιάνα.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους στην περιοχή για να διασφαλίσει ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γουιάνας διατηρείται και να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων".

Ο Ντέιβιντ Ράτλεϊ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για την Αμερική, επισκέφθηκε την Τζορτζτάουν στις 18 Δεκεμβρίου, ο πρώτος εκπρόσωπος της G7 που το έκανε από τότε που η Βενεζουέλα ανανέωσε τις διεκδικήσεις της.

Δεσμεύτηκε ότι η Γουιάνα θα έχει την "απερίφραστη υποστήριξη" του Ηνωμένου Βασιλείου και χαιρέτισε τη δέσμευση της Βενεζουέλας να μη χρησιμοποιήσει βία.

"Το πρόβλημα των συνόρων επιλύθηκε πριν από 120 χρόνια. Τα κυρίαρχα σύνορα πρέπει να γίνονται σεβαστά όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους του στην περιοχή, καθώς και μέσω διεθνών οργανισμών, για να διασφαλίσει ότι η ακεραιότητα της Γουιάνας διατηρείται", ανέφερε στην εισήγησή του.

 Η Βενεζουέλα καταδικάζει την παρεμβατική εισβολή

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Γκίλ,  επέκρινε την επίσκεψη, κατηγορώντας το Ηνωμένο Βασίλειο για αποσταθεροποίηση της περιοχής.

"Η πρώην αυτοκρατορία, εισβολέας και δουλέμπορος, η οποία κατέλαβε παράνομα το έδαφος της Γκουαγιάνα Εσεσίμπα και έδρασε με έντεχνο και άθλιο τρόπο ενάντια στα συμφέροντα της Βενεζουέλας, επιμένει να παρεμβαίνει σε μια εδαφική διαφορά που οι ίδιοι δημιούργησαν" , δήλωσε.

Σχετικά με το πολεμικό πλοίο

Το HMS Trent, ένα περιπολικό σκάφος βαθέων υδάτων, είχε αναπτυχθεί στην Καραϊβική για την αναχαίτιση διακινητών ναρκωτικών. Έχει πλήρωμα 65 ατόμων, μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και εμβέλεια 5.000 ναυτικών μιλίων. Ωστόσο, η αποστολή του άλλαξε αφού η Βενεζουέλα απαίτησε την ιστορική της διεκδίκηση στο Εσεκίμπο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το πλοίο είναι οπλισμένο με πυροβόλα των 30 χιλιοστών και ένα απόσπασμα δοκίμων του Βασιλικού Ναυτικού. Μπορεί επίσης να αναπτύξει ελικόπτερα Merlin και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το HMS Trent απέπλευσε από το λιμάνι καταγωγής του στο Γιβραλτάρ στις αρχές Δεκεμβρίου και επί του παρόντος βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Μπριντσεντάουν  , την πρωτεύουσα των Μπαρμπάντος, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Το πολεμικό πλοίο αναμένεται να ρίξει άγκυρα στα ανοικτά της πρωτεύουσας της Γουιάνας, Τζορτζτάουν, και να πραγματοποιήσει επισκέψεις, κοινές δραστηριότητες και εκπαίδευση με το ναυτικό της Γουιάνας και άλλους συμμάχους. Δεν μπορεί να αγκυροβολήσει στο λιμάνι, επειδή το λιμάνι δεν είναι αρκετά βαθύ.

Σημειώνεται ότι η Γουιάνα είναι μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και είναι η μόνη αγγλόφωνη χώρα στη Νότια Αμερική.

 

🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr

 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Des