Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ αποκάλεσε το κράτος του Ισραήλ "τρομοκράτη", ενώ κατήγγειλε την ατιμωρησία του στη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα ψέματα της σύγκρουσης: Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης είναι επίσης μια επίθεση των μέσων ενημέρωσης.
Οι ηθοποιοί Σούζαν Σάραντον και Μελίσα Μπαρέρα απολύθηκαν επειδή υποστήριξαν την Παλαιστίνη.
Η καταγγελία του προέδρου της Κούβας όπου χαρακτήρισε το κράτος του Ισραήλ τρομοκράτη προήλθε από το προφίλ του στο κοινωνικό δίκτυο Χ.
Η γενοκτονία που διαπράττει το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί εξευτελισμό για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πόσο καιρό θα διαρκεί η ατιμωρησία, πόσο καιρό θα είναι ανοιχτός ο δρόμος για τη δολοφονία; Η Κούβα, που ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στους αδιάφορους, υψώνει ξανά και ξανά τη φωνή της για την Παλαιστίνη".
El genocidio que comete el estado terrorista de Israel en Gaza es una humillación para toda la humanidad. ¿Hasta cuándo la impunidad, hasta cuándo la vía libre para asesinar? #Cuba, que jamás estará entre los indiferentes, alza su voz por Palestina una y otra vez.#FreePalestine pic.twitter.com/hTH2vxbJZS
— Miguel Díaz-Canel Bermúdez (@DiazCanelB) December 26, 2023
Αφήγηση μιας γενοκτονίας
Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, τραυματίζοντας περίπου 5.500 και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους.
Σε απάντηση, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς και εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση σε εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Στις επιθέσεις συμμετείχαν και άμαχοι, ενώ απέκλεισε πλήρως τον παλαιστινιακό θύλακα και του στέρησε νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Στις 27 Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η εκστρατεία βομβαρδισμών έχει αφήσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 20.900 νεκρούς και περισσότερους από 54.900 τραυματίες στον παλαιστινιακό θύλακα.
Από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, 80 όμηροι της ισραηλινής Χαμάς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ανταλλάχθηκαν με 240 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους , όχι καταδικασμένους για βαριά εγκλήματα, κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής εκεχειρίας που μεσολάβησαν από κοινού το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, παλαιστινιακές πολιτοφυλακές απελευθέρωσαν σχεδόν 30 ακόμη αιχμαλώτους, κυρίως Ταϊλανδούς που ζουν στο Ισραήλ. Περίπου 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.