Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Το "Κίνημα Αγώνας για την Κατοικία" καταλαμβάνει ένα κτίριο συνδικάτου στη πρωτεύουσα της Βραζιλίας

Πηγή:    Resumen
Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (24) και βρέθηκαν εκεί περίπου 80 άτομα.

Η κινητοποίηση της Εθνικής Ημέρας Αγώνα για τη Στέγαση, η οποία πραγματοποιείται σε όλη τη Βραζιλία με καταλήψεις σε πολλές πόλεις, πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (24) με την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου του Συνδικάτου W3 Norte, στη Μπραζίλια. 
Ο χώρος, ο οποίος σύμφωνα με τους καταληψίες ήταν ακατοίκητος, ονομάστηκε "Ocupação Leidiane" από το Εθνικό Κίνημα Αγώνα για τη Στέγαση (MNLM).

Σύμφωνα με τον Κριστιάνο Σουμάτσερ, της Εθνικής Διεύθυνσης του MNLM, η κινητοποίηση που έλαβε χώρα σε όλη τη Βραζιλία έχει ως στόχο να πιέσει για την εφαρμογή της πολιτικής παραχώρησης ακινήτων από την κληρονομιά της Ένωσης σε φορείς δημόσιας στέγασης. "Η Μπραζίλια πρέπει να ξεφύγει από αυτή την προκατάληψη και να συζητήσει τη δυνατότητα χρήσης της πόλης για την προώθηση του δικαιώματος στη στέγαση", δήλωσε.

Το Εθνικό Κίνημα Αγώνα για τη Στέγαση ανέφερε ότι 80 οικογένειες είναι παρούσες στην "Occupação Leidiane" για να προτείνουν τη μετατροπή της σε λαϊκή κατοικία. "Αυτό το κτίριο είναι εντελώς κατεστραμμένο, εντελώς ερειπωμένο, αλλά είμαστε εδώ για να πούμε ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι από την περιοχή να ζήσουν εδώ στην πόλη της Μπραζίλια, που είναι η πόλη όλων των Βραζιλιάνων, ώστε όλοι να μπορούν να αναπτυχθούν", υποστήριξε ο Κριστιάνο Σουμάτσερ .

Επίσης, σύμφωνα με το MNLM, οι καταληψίες ζούσαν σε επισφαλείς συνθήκες, πλήρωναν ενοίκια που τους δυσκόλευαν να επιβιώσουν ή ζούσαν σε ευνοϊκές συνθήκες. Σύμφωνα με το κίνημα, η κατάληψη αυτή σημαίνει τη δυνατότητα για την πόλη της Μπραζίλια να επανεξετάσει το ρόλο της και να οικοδομήσει μια διαδικασία αστικής μεταρρύθμισης που θα διατηρεί την κληρονομιά της, αλλά θα περιλαμβάνει και τους ανθρώπους της, οι οποίοι έχτισαν την πόλη.

Τέλος, το Εθνικό Κίνημα για τον Αγώνα για τη Στέγαση δήλωσε ότι ελπίζει ότι το Υπουργείο Πόλεων και η Γραμματεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ένωσης θα ηγηθούν μιας πρωτοβουλίας για τη διάθεση αυτών των ακινήτων για κατοικίες χαμηλού εισοδήματος.

Η Brasil de Fato DF επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Διοίκησης και Καινοτομίας για να σχολιάσει την κατάληψη, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η υπηρεσία δεν είχε ακόμη απαντήσει.

Εθνικό κίνημα

Η Εθνική Ημέρα Αγώνα για τη Στέγαση πραγματοποιεί επίσης ενέργειες διεκδίκησης
και σε άλλες Πολιτείες,  , όπως συνέβη αυτή τη Δευτέρα (23) στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Αλέγκρε, μπροστά από την έδρα της Caixa Econômica Federal, στο κέντρο της πόλης, με την παρουσία μελών του MNLM και βουλευτών από το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.
Επιμέλεια: Márcia Silva