Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Ο Παναμάς διακόπτει τα νέα έργα εξόρυξης καθώς αυξάνονται οι διαδηλώσεις

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο Παναμάς θα απορρίψει όλα τα νέα έργα εξόρυξης, είπε ο πρόεδρος την Παρασκευή

Ο Παναμάς θα απορρίψει όλα τα νέα έργα εξόρυξης, είπε ο πρόεδρος την Παρασκευή, καθώς η κυβέρνησή του υπερασπίζεται ένα αμφιλεγόμενο συμβόλαιο που επεκτείνει τις εργασίες για δύο δεκαετίες σε μεγάλο ορυχείο χαλκού που έχει πυροδοτήσει αυξανόμενες διαμαρτυρίες ζητώντας την ακύρωσή του, αναφέρει το Reuters.

Ο Πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο ανακοίνωσε ότι οι νέοι περιορισμοί εξόρυξης θα ισχύουν τόσο για μελλοντικά έργα εξόρυξης όσο και για εκείνα που ζητούν επί του παρόντος άδειες.

«Όλοι αυτοί θα απορριφθούν», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ. «Αυτή η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα».

Η απότομη παύση εξόρυξης έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Κορτίσο χαιρέτισε την αναθεωρημένη σύμβαση που επιτρέπει στην τοπική μονάδα του Canada’s First Quantum (FM.TO) να συνεχίσει να λειτουργεί το κερδοφόρο έργο της Cobre Panama.

Η εκτεταμένη παραχώρηση της First Quantum για το εκτεταμένο ανοιχτό ορυχείο εγγυάται τουλάχιστον 375 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα κρατικά ταμεία, ενώ του επιτρέπει να λειτουργεί για τουλάχιστον 20 ακόμη χρόνια, με δυνατότητα περαιτέρω επεκτάσεων.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους για να επικρίνουν τη συμφωνία, καθώς και το περιβαλλοντικό κόστος του ορυχείου, και απαιτούν την απόσυρσή της.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομίας Χέκτορ Αλεξάντερ επανέλαβε την υποστήριξη του Κορτίσο για τη σύμβαση.

«Ο Παναμάς είναι μια χώρα εξόρυξης», είπε ο Αλεξάντερ στο Reuters, υποστηρίζοντας ότι χωρίς το ορυχείο, η οικονομία της χώρας μετά βίας θα αναπτυσσόταν φέτος, έναντι της ισχυρής ανάπτυξης 6% που εκτιμά η κυβέρνηση.

Μόνο το ορυχείο Cobre Panama αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5% της οικονομίας του Παναμά.

Επίσης την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο του Παναμά συμφώνησε να εξετάσει μια δεύτερη αγωγή που αμφισβητεί τη σύμβαση.

Τις τελευταίες ημέρες, διαδηλωτές έστησαν αποκλεισμούς δρόμων για να πιέσουν τις αρχές, γεγονός που οδήγησε επίσης στην αναστολή των μαθημάτων σε όλη τη χώρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του, ο Έντισον Μπρόσε, βουλευτής που αντιτίθεται στη σύμβαση, προέβλεψε ότι οι πολιτικοί που το υποστηρίζουν θα τιμωρηθούν στις εκλογές του επόμενου έτους.

Προέτρεψε τον Κορτίσο και την κυβέρνησή του να ακούσουν τους διαδηλωτές.