Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την παραίτηση του εισαγγελέα στη Γουατεμάλα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

 Οι ιθαγενικές αρχές  επανέλαβαν τις διαδηλώσεις με αποκλεισμούς της Διαμερικανικής Οδού.

Οι κάτοικοι της Γουατεμάλας επανέλαβαν τις διαδηλώσεις στη χώρα απαιτώντας την παραίτηση της γενικής εισαγγελέως Κονσουέλο Πόρας και ως απάντηση στις παρενοχλήσεις στον (εκλεγμένο νέο) προέδρο της χώρας, Μπερνάδο Αρέβαλο και του κινήματος Semillla (Σπόρος).

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του teleSUR, Ρολάντα Γκαρσία, η ποινικοποίηση και οι δικαστικές διώξεις  που έχει εξαπολύσει η Εισαγγελία στο πλαίσιο  της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος συνεχίζεται ασταμάτητα στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, παρά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα .

Σε αυτά τα πλαίσια, επιβεβαιώνει ότι οι ιθαγενικές αρχές έχουν επαναλάβει τις διαδηλώσεις με αποκλεισμούς στη Διαμερικανική Οδό.


Εκτός από την 24ήμερη καθιστική διαμαρτυρία γύρω από την Εισαγγελία στην Πόλη της Γουατεμάλας (πρωτεύουσα), οι κοινότητες των Μάγια στη Σολόλα επανέλαβαν τις διαμαρτυρίες στη Διαμερικανική εθνική οδό για να απαιτήσουν την παραίτηση της Γενικής Εισαγγελέως Κονσουέλο Πόρας.

Στη Σάντα Κρουζ ντελ Κιτσέ, εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχισαν να ζητούν σεβασμό του αποτελέσματος των γενικών εκλογών, ενώ άλλες ομάδες συγκεντρώθηκαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το Γραφείο της Ειαγγελίας.

Ομοίως, άλλες ιθαγενικές κοινότητες κινούνται προς την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας , ενάντια στο πραξικόπημα που θεωρούν ότι αποτελεί σύμφωνο διεφθαρμένων.
 
Σύμφωνα με την πλατφόρμα Pressenza, "η εισαγγελέας, Consuelo Porras, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε όλο το μηχανισμό διαφθοράς που έχει εγκατασταθεί στο κράτος της Γουατεμάλας, αλλά και σε όλη την εκλογική και μετεκλογική διαδικασία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός σεναρίου όπου η μετάβαση στη νέα κυβέρνηση και η ανάληψη των καθηκόντων της συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις".