Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

30 χρόνια ατιμωρησίας για το φόνο του Περουβιανού συνδικαλιστή ηγέτη Πέδρο Ουίλκα

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Η αμφιλεγόμενη αθώωση των κατηγορουμένων για τον θάνατο του Περουβιανού συνδικαλιστή ηγέτη Πέδρο Ουίλκα διατηρεί μέχρι και σήμερα την ατιμωρησία των ηθικών και φυσικών αυτουργών του εγκλήματος που διαπράχθηκε πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες.

Το Τέταρτο Εθνικό Δικαστήριο Οργανωμένου Εγκλήματος εξέδωσε κατά πλειοψηφία απόφαση, με δύο ψήφους υπέρ της αθώωσης και μία υπέρ της καταδίκης, και η Εισαγγελία και η οικογένεια Ουίλκα ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση και θα ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης, η οποία θεωρούν ότι αγνόησε έρευνες και στοιχεία δεκαετιών.

Ο συνδικαλιστής ηγέτης πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του και μπροστά στην οικογένειά του στις 18 Δεκεμβρίου 1992, όταν ηγείτο της συνδικαλιστικής αντίστασης ενάντια στο λεγόμενο "paquetazo" το πακέτο μέτρων υψηλού κοινωνικού κόστους που περιείχε η νεοφιλελεύθερη πολιτική που επέβαλε με σιδηρά πυγμή ο τότε κυβερνήτης Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Ο πρώην πρόεδρος θεωρείται από την Εισαγγελία ως ο δράστης του εγκλήματος, μαζί με τον υπολοχαγό του Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, και οι δύο ήδη καταδικασμένοι ως υπεύθυνοι για δύο σφαγές που διαπράχθηκαν από πράκτορες της μονάδας Colina, της παράνομης στρατιωτικής μονάδας που κατηγορείται για την πραγματοποίηση της επίθεσης.

Η Εισαγγελία υπέδειξε ως δράστες του εγκλήματος τον ταγματάρχη Μάρτιν Ρίβας επικεφαλής της Μονάδας Colina - υπεύθυνο για την εξόντωση υπόπτων τρομοκρατών και αντιπάλων - και τους πράκτορες Χούλιο Τσουκούι, Χεσούς Σόσα και Νέλσον Καρμπαχάλ.

Μετά τη δολοφονία, η προσοχή της χώρας στράφηκε στο κυβερνητικό μέγαρο, καθώς ο Ουίλκα, ως ηγέτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (CGTP), είχε αντιπαρατεθεί δημόσια με τον  Φουτζιμόρι , ο οποίος στη συνέχεια τον απείλησε ανοιχτά.

Η CGTP και η οικογένεια του Ουίλκα  ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την επίθεση, και η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το έγκλημα είχε διαπραχθεί από την ένοπλη ομάδα Φωτεινό Μονοπάτι και ανακοίνωσε με ασυνήθιστη ταχύτητα ότι είχε συλλάβει τους δράστες, οι οποίοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης στοιχείων.  

Η δίκη ξεκίνησε μόλις το 2017 και στα έξι χρόνια που διήρκησε  πραγματοποιήθηκαν 217 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, στις οποίες μέρος των επιχειρημάτων της κατηγορούσας αρχής δόθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε μετά το τέλος της κυβέρνησης Φουζιμόρι (1990-2000).

Η πρώην προοδευτική βουλευτής Iντιρα Ουίλκα, η οποία ήταν παιδί όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της, δήλωσε λίγες ημέρες πριν από την απόφαση ότι ανησυχούσε ότι η επιρροή του φουτζιμορισμού στο δικαστικό σύστημα και στον Τύπο θα μπορούσε να παρεκλίνει την πορεία της δίκης.

Η αθωωτική απόφαση προκάλεσε πολλαπλές επικρίσεις, όπως αυτή της πρώην προοδευτικής υποψήφιας για την προεδρία Βερόνικα Μεντόσα, η οποία δήλωσε ότι "δολοφόνοι και μαφιόζοι" (δεξιοί βουλευτές) θέλουν να ελέγχουν πλήρως το δικαστικό σύστημα προκειμένου να εξασφαλίσουν τέτοιες αποφάσεις.   

"Αλλά ό,τι κι αν κάνουν, στην ιστορία και στη μνήμη του λαού θα καταγραφεί ότι ο Φουτζιιμόρι, ο Μοντεσίνος και η Μονάδα Colina   δολοφόνησαν τον Πέδρο Oυίλκα", πρόσθεσε.



🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας  στο Τelegram    👉   https://t.me/prensarebeldegr
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή: Telegram Desktop