Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ο ΟΗΕ κατά του αποκλεισμού της Κούβας με ψήφους 187 υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή


Κατά τη διάρκεια της 24ης ολομέλειας της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, 187 χώρες -το 96% των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ- υποστήριξαν το ψήφισμα της Κούβας για να σταματήσει η Ουάσινγκτον να εφαρμόζει αυτή τη μονομερή πολιτική, δύο χώρες ψήφισαν εναντίον του (οι ΗΠΑ και το Ισραήλ) και υπήρξε μία αποχή (Ουκρανία).

Για 31η φορά από το 1992, η διεθνής κοινότητα απαίτησε την Πέμπτη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει τον γενοκτονικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην Κούβα για περισσότερες από έξι δεκαετίες, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία ψήφων, το ψήφισμα που υπέβαλε η Αβάνα για το σκοπό αυτό.

Επιπλέον, η διεθνής κοινότητα απομόνωσε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ο οικονομικός τους πόλεμος εναντίον του έθνους της Καραϊβικής αποτελεί την πιο κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού, εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας και, λόγω της εξωεδαφικής του εμβέλειας, βλάπτει και άλλα έθνη.

Οι αλήθειες που έδειξε η Κούβα στον κόσμο

Με ασπίδα μας την ηθική και την αξιοπρέπεια και με την απόλυτη βεβαιότητα ότι έχουμε δίκιο, η Κούβα επιστρέφει στη σκηνή των Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει και να αποκαλύψει αυτό που θεωρείται η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία: τον αποκλεισμό των ΗΠΑ εναντίον του λαού της.

Όπως κάθε χρόνο, η χώρα μας θα εκθέσει στον κόσμο την ουσία αυτής της γενοκτονικής πολιτικής, που είναι αντίθετη σε όλες τις αρχές της αυτοδιάθεσης και της κυριαρχίας των λαών. Μια άθλια προσπάθεια κάμψης της βούλησης του κουβανικού λαού, μέσω της συστηματικής και διαρκούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, με το υποκριτικό και γελοίο πρόσχημα ότι κάθε μέτρο αποσκοπεί στην ανατροπή της κυβέρνησης και όχι στην υποταγή των εκατομμυρίων κατοίκων της.

Το ψήφισμα της Κούβας έχει ιστορικά λάβει την πλειοψηφική υποστήριξη των κρατών μελών του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις που έγιναν εκεί από τo νησί, σε σχέση με αυτή τη σκληρή μονομερή πολιτική επέτρεψαν στον κόσμο να γνωρίσει τις πραγματικές, καθαρά παρεμβατικές και αποικιοκρατικές προθέσεις, με επεμβατικές βλέψεις, που αντιπροσωπεύει ο αποκλεισμός.

Αυτές οι αλήθειες, που ειπώθηκαν με απόλυτο θάρρος και διαφάνεια, επέτρεψαν να ξεπεράσει η υποστήριξη προς την Κούβα και η απόρριψη αυτού που οι εκφραστές του αποκαλούν δειλά δειλά "εμπάργκο" προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την έκταση και τις οδυνηρές συνέπειές του, στα πλαίσια της έδρας του διεθνούς οργανισμού, έγινε αίτημα από στις πιο διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, ανεξαρτήτως πολιτισμού, θρησκείας, ακόμη και πολιτικής τοποθέτησης.



Πέρα από τα συγκλονιστικά αριθμητικά στοιχεία που διααθέτει η χώρα , όσον αφορά την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό, το πιο οδυνηρό είναι η ζημιά σε έναν ολόκληρο λαό, στην ευημερία του, στις προσδοκίες του και στα σχέδια ζωής του.

Είναι ντροπή και ακατανόητο η επιλογή ενός εναλλακτικού συστήματος, ενός μοντέλου που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του, να αποτελεί την αιτία ενός τόσο μεγάλου μίσους από την πλευρά της ισχυρότερης αυτοκρατορίας που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Η απάντηση δεν είναι μόνο προς το γεωπολιτικό τους συμφέρον, είναι μια θανάσιμη πληγή στην αλαζονεία τους, είναι η πιο αξιοπρεπής επίδειξη ανεξαρτησίας, αποφασιστικότητας και αρχών που γνώρισαν ποτέ.

Γι αυτό, στη φωνή του Υπουργού Εξωτερικών μας θα  ακουστεί  η φωνή ενός ολόκληρου λαού που δεν θα γίνει ποτέ σκλάβος, από οποιονδήποτε αποκλεισμό, αλλά που απαιτεί το δικαίωμά του να αρθεί μια για πάντα αυτό το εμπόδιο, το οποίο αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το κύριο εμπόδιο για την πλήρη ανάπτυξή μας ως έθνος.

 Αυτό το νησί θα ζήσει άλλη μία ιστορική ημέρα, μια άλλη ημέρα κατά την οποία η δικαιοσύνη θα μιλήσει πιο δυνατά για άλλη μια φορά- μια άλλη ημέρα κατά την οποία, χωρίς αμφιβολία, ο κόσμος θα πει για άλλη μια φορά ΟΧΙ στον αποκλεισμό της Κούβας.




  Ορισμένες από τις χώρες που τοποθετήθηκαν   στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Κούβας

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

ΖΙΜΠΑΟΥΕ

ΚΑΜΠΟΤΖΗ

ΚΙΝΑ

ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

ΑΛΓΕΡΙΑ

ΒΙΕΤΝΑΜ

ΝΤΟΜΙΝΙΚΑ

ΚΕΝΥΑ

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


🔔 
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο
Telegram
 
 👉  
 https://t.me/prensarebeldegr

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή: Telegram Desktop