Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Franco Cavalli: Η ΚΟΥΒΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Η κουβανική αντοχή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αξιοπρέπειας και δύναμης.

Οι Κουβανοί χρειάζονται όλη μας την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές! Εκείνοι δεν σηκώνουν τα χέρια ψηλά, επομένως δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Οι συνεισφορές σας είναι απαραίτητες!

Ανοιχτή Επιστολή προς τους φίλους της Κούβας, του Καθηγητή Franco Cavalli, Πρόεδρου του MediCuba Europa.

«Εδώ και πάνω από 60 χρόνια οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού στραγγαλισμού, ο λαός της Κούβας έχει απαντήσει με ευρηματικότητα και αλληλεγγύη... «Δεν είναι εύκολο, φίλε μου» ακούγεται να λέγεται σε κάθε ευκαιρία και, ακόμα κι έτσι, ο λαός της Κούβας έχει το κεφάλι ψηλά.

Η πρόοδός τους στον τομέα της υγείας είναι γνήσια απόδειξη αυτού του αγώνα». «Ωστόσο, 60 χρόνια αντίστασης και αγώνα κλονίζουν τα θεμέλια οποιουδήποτε οικοδομήματος, όσο στέρεα κι αν είναι τα θεμέλιά του.

Η σημερινή παγκόσμια και εθνική οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά όλες τις πτυχές της ζωής στην Κούβα, αλλά ιδιαίτερα το σύστημα υγείας της. Υπάρχει έλλειψη των πιο βασικών φαρμάκων, καθώς και των χειρουργικών προμηθειών, και τι να πούμε για ανταλλακτικά ιατρικού εξοπλισμού ή εγκαταστάσεις πολυκλινικών και νοσοκομείων, που δεν έχουν καταφέρει να κάνουν
σωστή συντήρηση...».

«Από την κρίση της δεκαετίας του 90, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία του COVID-19, το ΜediCuba-Europa έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το κουβανικό σύστημα υγείας, υποστηρίζοντας τα
κουβανικά ιατρικά ιδρύματα, καθώς και παρέχοντας ειδική βοήθεια για την άμβλυνση της έλλειψης φαρμάκων και άλλων προμηθειών».

«Σήμερα, θέλουμε να καλέσουμε όλους τους φίλους και υποστηρικτές μας να συνεισφέρουν, είτε σε ένα συγκεκριμένο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είτε στο ταμείο έκτακτης ανάγκης».

«Ευχαριστούμε όλους εσάς που καταφέρνετε να δείξετε και υλικά την αλληλεγγύη σας με την Κούβα, που δεν τα παρατά μπροστά στην αδικία και τις δυσκολίες».

Καθηγητής Franco Cavalli
Πρόεδρος





MediCuba Europa / Ενεργά Προγράμματα

Τί έχει ήδη επιτευχθεί και τι θέλουμε ακόμα να προχωρήσουμε...



ΙΝΟΡ

Η MediCuba-Europa έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ραδιοβιολογίας για αρκετά χρόνια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση του έργου, το οποίο προβλέπει την
υποστήριξη και αγορά εξοπλισμού και κυτταροστατικών για το ογκολογικό τμήμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 90.000 ευρώ. Χρειαζόμαστε 10.000 ευρώ για να ολοκληρώσουμε αυτή τη στήριξη.  

IPK

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων ετών. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την τρίτη φάση του έργου που προβλέπει την αγορά αντιδραστηρίων για τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής «Pedro Kourí» στην Αβάνα. Συνολικού προϋπολογισμού 345.000 ευρώ. Έχει αγοραστεί εργαστηριακό υλικό αξίας 145.000 ευρώ. Σήμερα θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε τα κονδύλια για να μπορέσει να τελειώσει το έργο φέτος.


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΒΟΗΘΕΙΑ - φάρμακα

Το 2023, η ΜediCuba-Europα αγόρασε φάρμακα για πολλά νοσοκομεία της χώρας (αντιβιοτικά, κυτταροστατικά, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις και γενόσημα) αξίας 40.000 ευρώ. Με τη βοήθειά σας, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του MINSAP (Υπουργείο Υγείας) και των συνυφασμένων οργανισμών για την απόκτηση ζωτικών φαρμάκων.


AICA

Αυτό το έργο ήταν αποτέλεσμα αιτήματος των εργαστηρίων της AICA. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID, η ζήτηση για ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (HBPM) αυξήθηκε, καθιστώντας αδύνατο για την Κούβα να τις προμηθευτεί από τη διεθνή αγορά. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της τοπικής παραγωγής HBPM, αλλά χρειάζονταν εξοπλισμός και πρώτες ύλες για να πραγματοποιηθεί η παραγωγή. Η πρώτη φάση αυτού του έργου επικεντρώθηκε στην οργάνωση, σχεδιασμό και εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών για την παραγωγή HBPM, το κόστος του ήταν 500.000 ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες, η AICA έλαβε άδεια από τις υγειονομικές αρχές για την παραγωγή του φαρμάκου. Τώρα, στόχος είναι η υποστήριξη των εργαστηρίων στη μεγάλης κλίμακας παραγωγή HBPM. Είναι ένα φιλόδοξο έργο, που έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ ετησίως για 3 χρόνια. Η MediCuba-Europa αναζητά χρηματοδότηση για αυτή τη νέα φάση του έργου.


#AIM4life

Το πρωτοβάθμιο επίπεδο του κουβανικού συστήματος υγείας αποτελείται από κοινοτικές πολυκλινικές και συμβουλευτικά κέντρα οικογενειακών γιατρών. Διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας και αντιμετωπίζουν περίπου το 80% των προβλημάτων υγείας, μαζί με την πραγματοποίηση όλων των δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Σήμερα, ο ιατρικός εξοπλισμός στις Δημοτικές Περιοχές Εντατικής (Α.Ι.Μ.), δηλαδή στις μονάδες εντατικής θεραπείας των πολυϊατρείων, είναι απαρχαιωμένος, πολύ φθαρμένος ή δεν βρίσκονται ανταλλακτικά. 

Το MINSAP έχει ζητήσει βοήθεια για την αναζωογόνηση αυτών των μονάδων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την απόκτηση ιατρικών προμηθειών και ορισμένου εξοπλισμού για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της φροντίδας του AIM για 26 πολυκλινικές σε 3 κουβανικές επαρχίες: Matanzas, Ciego de Ávila και Villa Clara.

Οι συνεισφορές σας μπορούν να σώσουν ζωές!
Κάντε μια δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό με την αιτιολογία #AIM4life
ΜediCuba-Europa
6988 Ponte Tresa
Λογαριασμός σε ευρώ
IBAN: CH92 0076 4301 3245 Y000 1