Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος, παρά τη συνταγματική απαγόρευση

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Η πρόθεση του  Ναγίμπ Μπουκέλε να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή ανακοινώθηκε επίσημα στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, εν μέσω διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι θα υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) για να εγγραφεί ως υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Nuevas Ideas (Νέες Ιδέες) πριν από τις 24 Οκτωβρίου.

Μια τέτοια απόφαση, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αντίκειται σε τουλάχιστον επτά άρθρα του Συντάγματος του Σαλβαδόρ που απαγορεύουν την άμεση επανεκλογή του προέδρου.

Η ανακοίνωση της επανεκλογής έγινε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος ονομάστηκε 3 de Febrero , ημερομηνία της νίκης του Μπουκέλε στις εκλογές του 2019.


Ο Μπουκέλε απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν θα παρουσιαστεί στο TSE αυτή την Παρασκευή, μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές της Νομοθετικής Συνέλευσης και του Κοινοβουλίου της Κεντρικής Αμερικής (Parlacen) του κυβερνητικού κόμματος, για να ζητήσουν την επίσημη εγγραφή τους.

Η απάντησή του ήταν η εξής: "Φυσικά και θα εγγραφώ, αλλά όχι αύριο. Ακόμα δεν ξέρουμε ποια ημέρα, αλλά η τελευταία ημέρα είναι η 24η Οκτωβρίου, οπότε σύμφωνα με τον νόμο θα εγγραφούμε πριν λήξει η προθεσμία- πριν ή την ίδια ημέρα", δήλωσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις εκλογικές προθεσμίες που ενέκρινε το ΤSΕ, η υποδοχή των αιτήσεων εγγραφής υποψηφίων ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Η πρόθεση του Μπουκέλε να διεκδικήσει την επανεκλογή του ανακοινώθηκε επίσημα στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, εν μέσω διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο δρόμος άνοιξε την 1η Μαΐου, όταν η ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα Νομοθετική Συνέλευση απέλυσε τους δικαστές του Συνταγματικού Τμήματος και διόρισε πέντε δικαστές, οι οποίοι, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, επανερμήνευσαν το Σύνταγμα για να δώσουν το πράσινο φως για την άμεση επανεκλογή του προέδρου.

Η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου- ο Μπουκέλε είναι επί του παρόντος υποψήφιος πρόεδρος σε προεκλογική εκστρατεία και πρόεδρος της Δημοκρατίας.