Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Ο πρόεδρος της Κούβας καταγγέλλει τις επιπτώσεις του βορειοαμερικανικού αποκλεισμού

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Σύμφωνα με τον Κουβανό πρόεδρο, "οι υπερβολικές μεταναστευτικές ροές είναι μια κυκλικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση και έχει πάντα να κάνοει με την προκαλούμενη ένταση της κατάστασης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ".

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιας Κανέλ κατήγγειλε τη Δευτέρα τις επιπτώσεις στον πληθυσμό και τη μετανάστευση, καθώς και την εξωεδαφικότητα του αμερικανικού αποκλεισμού κατά του νησιού.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Κούβας, ο Κουβανός ηγέτης επέρριψε την ευθύνη για την αυξημένη μετανάστευση, όπως την αποκάλεσε, στην πολύπλοκη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και στην πολιτική μέγιστης πίεσης της βορειο αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία οδηγεί σε μια "παράνομη, ανασφαλή και άτακτη" παράτυπη ροή.

Σύμφωνα με τον Κουβανό πρόεδρο, "οι υπερβολικές μεταναστευτικές ροές είναι καταστάσεις που έχουν εμφανιστεί κυκλικά και έχουν πάντα να κάνουν με την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ", τόνισε.


 Ο Ντίας Κανέλ  επέκρινε τη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον νέο μη κρατικό τομέα (της οικονομίας)  σε εχθρό της κουβανικής κυβέρνησης και έδωσε ένα παράδειγμα: "τώρα, όταν μια ομάδα, με τις καλύτερες προθέσεις, πήγε σε μια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία υποτίθεται ότι ήταν μια επιχειρηματική εκδήλωση, μια εμπορική εκδήλωση, μια εκδήλωση ανταλλαγής, όχι πολιτική, και την πολιτικοποίησαν, και κάποιοι από αυτούς έφεραν  έναν τρομοκράτη σε ένα δείπνο".  Υπό αυτή την έννοια, αναρωτήθηκε: "Ποιος το πολιτικοποίησε αυτό, οι  MYPIME S (μικρές επιχειρήσεις), αυτοί από την Κούβα, η κουβανική κυβέρνηση;  Οι Ηνωμένες Πολιτείες το πολιτικοποίησαν".

Στην ομιλία του, ο Κουβανός πρόεδρος εξήγησε ότι "με τα μέτρα του Τραμπ, τα οποία, μεταξύ άλλων, αποσκοπούσαν επίσης στη δημιουργία μιας δυσμενούς κατάστασης για την επιδίωξη μιας κοινωνικής έκρηξης", ακυρώθηκαν οι προξενικές υπηρεσίες στην Κούβα.

Κατήγγειλε ότι η βορειο αμερικανική κυβέρνηση "έχει λάβει και άλλα μέτρα για ναχτυπήσει τα έσοδά μας από τον τουρισμό, όπως τώρα πρόσφατα η αυτόματη βίζα, η βίζα για τους Ευρωπαίους πολίτες: οι οπολιοι, αν επισκεφθούν την Κούβα τους αφαιρούν τη βίζα με την οποία έχουν διευκολύνσεις για να εισέλθουν στις ΗΠΑ".



  Ο Κουβανός πρόεδρος τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι "σχέσεις με τεράστια ασυμμετρία και όπου χαρακτηρίζονται, κυρίως, από την πλευρά της βορειο αμερικανικής κυβέρνησης ως πολιτική μέγιστης πίεσης έναντι της Κούβας , ως πολιτική γενοκτονίας, ως πολιτική στραγγαλισμού και προκαλούν όλα αυτά τα πράγματα".

Ο Κουβανός πρόεδρος διερωτήθηκε επίσης: "Πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνιστά ο γενοκτονικός αποκλεισμός που επιβάλουν εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια στην Κούβα;".