Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ψυχραίνονται οι σχέσεις Ισραήλ-Κολομβίας λόγω υποστήριξης Πέτρο στην Παλαιστίνη

Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

«Η Κολομβία δεν υποστηρίζει γενοκτονίες», τόνισε ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο απείλησε την Κυριακή ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ως απάντηση στην απόφασή του να σταματήσει τις εξαγωγές ειδών ασφαλείας στη χώρα του λόγω της στάσης του για τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

«Αν χρειαστεί να διακόψουμε τις εξωτερικές σχέσεις με το Ισραήλ, θα τις αναστείλουμε. Δεν υποστηρίζουμε τις γενοκτονίες. Ο πρόεδρος της Κολομβίας δεν ανέχεται την προσβολή», δήλωσε ο Πέτρο στο X.


Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λιόρ Χάιατ, δήλωσε νωρίτερα ότι «με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Ελί Κοέν, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για τη Λατινική Αμερική στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, Πρέσβης Τζόναθαν Πέλεντ, κάλεσε την Κολομβιανή Πρέσβη στο Ισραήλ, Μαργαρίτα Μανχάρες, για μια συνομιλία επίπληξης για δηλώσεις του προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο».

Ο Χάιατ καταδίκασε τις δηλώσεις του Πέτρο, οι οποίες θεωρήθηκαν ως «υποστήριξη των φρικαλεοτήτων της Χαμάς», που ενθαρρύνουν τον αντισημιτισμό και απειλούν την ειρήνη της εβραϊκής κοινότητας στην Κολομβία.


Ο Πέτρο κάλεσε επίσης τη Λατινική Αμερική να επιδείξει γνήσια αλληλεγγύη με την Κολομβία στον απόηχο της «προσβολής» του Ισραήλ εναντίον του.

«Από τον λαό του Ισραήλ, ζητώ βοήθεια για…την επίτευξη ειρήνης στην Παλαιστίνη και στον κόσμο», είπε. «Η Κολομβία, όπως μας δίδαξαν ο Μπολίβαρ και ο Ναρίνο, είναι ένας ανεξάρτητος, κυρίαρχος και δίκαιος λαός».

Μετά την ανάρτηση, ο Πέτρο τόνισε μέσω μιας εικόνας ότι στην Κολομβία «δεν υποστηρίζονται οι γενοκτονίες».

Ανακοίνωσε ότι η Κολομβία θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με την ελπίδα της αιγυπτιακής υποστήριξης και προέτρεψε τον ΟΗΕ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

 


Οι κινήσεις του Ισραήλ έρχονται αφότου ο Πέτρο αρνήθηκε να καταδικάσει τις επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και έκανε συγκρίσεις μεταξύ της κατάστασης στη Γάζα και του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που έχει προκαλέσει ένα μπαράζ κριτικής από διάφορους πολιτικούς κύκλους στην Κολομβία. έχουν αμφισβητήσει τις θέσεις του στην εξωτερική πολιτική.

Ώρες αργότερα, ο Πέτρο χαιρέτισε μια δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ «θα ήταν λάθος».