Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Εξελέγη δεξιός πρόεδρος στο Εκουαδόρ

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Έλαβε το 52,29% των ψήφων με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων. Η προοδευτική υποψήφια έλαβε το 47,71% των ψήφων.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο του Ισημερινού (CNE) ανακοίνωσε ότι ο Ντανιέλ Νομπόα, της Alianza Acción Democrática Nacional, εξελέγη πρόεδρος της χώρας  λαμβάνοντας το 52,29% των ψήφων στην ψηφοφορία της Κυριακής, ενώ η Λουίζα Γκονζάλες (Revolución Ciudadana) έλαβε το 47,71%.

Παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών από την έδρα του CNE, η πρόεδρός του, Nτιάνα Αταμάιντ, εξήγησε ότι ο Νομπόα   έλαβε αυτές τις ψήφους ενώ έχει ήδη καταμετρηθεί πάνω από το 90% των εκλογικών τμημάτων, γι' αυτό και θεωρεί ότι τα δεδομένα αυτά είναι μη αναστρέψιμα.

Πρόσθεσε ότι το 3,30% των καταμετρητικών φύλλων αναφέρθηκε ότι είχαν κάποιες παρατυπίες, γι' αυτό και οι επαρχιακές εφορευτικές επιτροπές και άλλοι υπάλληλοι της CNE θα εργαστούν για την επεξεργασία τους. Είπε ότι η εκλογική αρχή ανοίγει τις πόρτες των 24 επαρχιακών αντιπροσωπειών, ώστε οι εκπρόσωποι των πολιτικών οργανώσεων να παρακολουθήσουν τον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας.

Επισήμανε ότι η  CNE  διεκπαιρέωσε μια ιστορική εκλογική διαδικασία, η οποία δοκίμασε την οργανωτική της ικανότητα, και συνεχάρη τον λαό του Εκουαδόρ για την υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων και το πολιτική του κριτήριο. "Σήμερα η δημοκρατία νίκησε. Σήμερα κέρδισε το Εκουαδόρ, δήλωσε.

Σε μια σύντομη συνάντηση με τους υποστηρικτές του, ο Νομπόα δήλωσε: "Αύριο αρχίζουμε να εργαζόμαστε για αυτό το νέο Εκουαδόρ και να ανοικοδομούμε μια χώρα που έχει πληγεί σκληρά από τη βία, τη διαφθορά και το μίσος".

Από την πλευρά της, η υποψήφια της Revolución Ciudadana συνεχάρη το Νομπόα  κατά τη διάρκεια συνάντησης με υποστηρικτές της και πρότεινε να αντιμετωπίσουν από κοινού τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ευχαρίστησε τον Αντρές Αραούς,  υποψήφιο αντιπρόεδρό της, για το έργο συντονισμού και σχεδιασμού που πραγματοποίησαν από κοινού.     Ευχαρίστησε επίσης τους λαϊκούς τομείς που αγκάλιασαν το σχέδιο της Επανάστασης των Πολιτών για τη χώρα -και ιδίως τις γυναίκες- καθώς και τους πολίτες που υποστήριξαν το σχέδιο που παρουσίασε ο Νομπόα, τον οποίο συνεχάρη για το αποτέλεσμα στις κάλπες. 

Υπενθύμισε στον εκλεγμένο πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε προσφέρει στους αποφοίτους λυκείου πανεπιστημιακές θέσεις, στους συνταξιούχους σύνταξη στην αξία του κατώτατου μισθού, για την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ειρήνευση της χώρας, την ανάληψη του ελέγχου των δημόσιων χώρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλα έργα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Νομπόα   θα επιτύχει αυτούς τους στόχους και προσφέρθηκε να συνεργαστεί μαζί του. Υπολογίστε στην ψήφο μας για αυτές τις προσπάθειες, αρκεί να μην περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση των πόρων, της υγείας και της εκπαίδευσης. Βασιστείτε σε εμάς για μια κοινή συμφωνία για την πατρίδα. Το Εκουαδόρ χρειάζεται ενότητα, τόνισε.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν όταν η Εθνοσυνέλευση του Εκουαδόρ κίνησε τον περασμένο Μάιο πολιτική δίκη κατά του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο με την κατηγορία της υπεξαίρεσης. 

Αντιμέτωπος με την πραγματική πιθανότητα μομφής, ο πρόεδρος εφάρμοσε το νομικό σχήμα που είναι γνωστό ως "σταυρός του θανάτου", διέλυσε το κοινοβούλιο και έφερε νωρίτερα το τέλος της θητείας του. Μετά την απόφασή του, η CNE ζήτησε πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών της Εθνοσυνέλευσης και του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο Λάσο θα παραδώσει το Εκουαδόρ τον ερχόμενο Δεκέμβριο -όταν λήγει η θητεία του- με επιδεινούμενη ανασφάλεια, αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος και κρίση στις φυλακές, καθώς και χρέος σε διεθνείς οργανισμούς δανεισμού και επισφάλεια στην εκπαίδευση και την υγεία.