Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Ο Κολομβιανός ΥπΕξ καλεί τον ισραηλινό πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα

 Πηγή:  Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Μποκοτά, 16 Οκτωβρίου (Prensa Latina Ο υπουργός Εξωτερικών Άλβαρο Λέιβα Álvaro Leyva δήλωσε σήμερα ότι ο Ισραηλινός πρέσβης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να φύγει από την Κολομβία για τις ενέργειές του εναντίον του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο , ο οποίος καταδικάζει τη γενοκτονία του Τελ Αβίβ κατά της Παλαιστίνης.

 "Η ιστορία της παγκόσμιας διπλωματίας θα καταγράψει ως ορόσημο την αναίσθησία και την αγένεια του πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κολομβία (Gali Dagan) προς τον Γκουστάβο Πέτρο. Ντροπή του. Τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη και να φύγει. Οι μυστικές υπηρεσίες  αντιμετωπίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες.  Υπάρχουν κράτη που διακυβεύονται", είπε. 

Τόνισε ότι "τον πρόεδρο της Κολομβίας τον σέβονται. Είναι συγγραφέας του Δόγματος της Ολικής Ειρήνης για τη χώρα του και τον κόσμο, επιδιώκει μια οριστική λύση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με βάση ένα ιστορικό όραμα. Δεν μπορεί να τον αγγίξει το θράσος και η πνευματική  βρωμιά. Είναι γελασμένοι.

Η ένταση προκλήθηκε μετά την καταδίκη από τον Κολομβιανό ηγέτη των βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού κατά του άμαχου πληθυσμού της Παλαιστίνης, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την επίθεση της ομάδας Χαμάς.

Ο Πέτρο τάσσεται υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας του παλαιστινιακού λαού και θεωρεί ότι ο εγκλωβισμός στη Λωρίδα της Γάζας και η αποκοπή βασικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από το Ισραήλ μοιάζει με αυτό που  συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χιτλερικής Γερμανίας εναντίον των Εβραίων.

Ο Πέτρο προειδοποίησε   ότι "αν χρειαστεί να διακοπούν οι διπλωματικές  σχέσεις με το Ισραήλ, θα τις διακόψουμε Δεν υποστηρίζουμε τη γενοκτονία".

Στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο X επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας δεν προσβάλλεται και κάλεσε τη Λατινική Αμερική να δείξει πραγματική αλληλεγγύη στην Κολομβία.

"Από τον λαό του Ισραήλ ζητώ υποστήριξη για την ειρήνη στην Κολομβία και υποστήριξη για την ειρήνη στην Παλαιστίνη και τον κόσμο. Η Κολομβία, όπως μας δίδαξαν ο Μπολιβάρ και ο Ναρίνο, εχει έναν ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δίκαιο λαό", τόνισε.

Διαβεβαίωσε ότι μια μέρα ο στρατός και η κυβέρνηση του Ισραήλ θα ζητήσουν τη συγχώρεσή μας για όσα έκαναν οι άνδρες τους στη γη μας εξαπολύοντας γενοκτονία.

 "Θα τους αγκαλιάσω και θα κλάψω για τις ανθρωποκτονίες του Άουσβιτς και της Γάζας και για το Άουσβιτς της Κολομβίας. Ο Χίτλερ θα ηττηθεί για το καλό της ανθρωπότητας, τη δημοκρατία της, την ειρήνη και την ελευθερία στον κόσμο", τόνισε ο Πέτρο, ο οποίος έχει κρατήσει αμετάβλητη θέση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, υπέρ της ειρήνης και κατά της κατοχής.

Ο κυβερνήτης της Κολομβίας αναφέρθηκε στις πληροφορίες που έδωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χαγιάτ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι "με εντολή του υπουργού Εξωτερικών  Έλι Κοέν, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τη Λατινική Αμερική του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Τζόναθαν Πέλεντ, κάλεσε την πρέσβειρα της Κολομβίας στο Ισραήλ, Μαργαρίτα Μανχάρες".

Η ανακοίνωση  αφορούσε "μια συζήτηση επίπληξης, μετά τις εχθρικές και αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, κατά του κράτους του Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα", δήλωσε ο  ισραηλινός εκπρόσωπος.

Προσθέτοντας ότι "το Ισραήλ καταδικάζει τις δηλώσεις του προέδρου, οι οποίες εκφράζουν την υποστήριξη των φρικαλεοτήτων που διαπράττουν οι τρομοκράτες της Χαμάς, τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό, πλήττουν τους εκπροσώπους του κράτους του Ισραήλ και απειλούν την ειρήνη της εβραϊκής κοινότητας στην Κολομβία", και ως απάντηση, ως πρώτο βήμα, το Ισραήλ αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές τεχνολογικού υλικού ασφαλείας προς την Κολομβία.